Udsigten til en tilværelse som pensionist trækker mindre og mindre i danskerne. Tværtimod. Stadig flere foretrækker at blive længere på arbejdsmarkedet og vælger efter et langt liv som lønmodtagere at fortsætte som selvstændige med egen virksomhed.

12. June , 2018

Gråt guld starter egen virksomhed i stor stil

Af Lone Vibe Nielsen

Udsigten til en tilværelse som pensionist trækker mindre og mindre i danskerne. Tværtimod. Stadig flere foretrækker at blive længere på arbejdsmarkedet og vælger efter et langt liv som lønmodtagere at fortsætte som selvstændige erhvervsdrivende.

Mens der for ti år siden var omkring 21.600 selvstændige over 67 år i Danmark, var tallet vokset til 34.500 i 2016. Det svarer til en stigning på omkring 60 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den markante stigning i antallet af seniorselvstændige ligger i tråd med den generelle udvikling på arbejdsmarkedet, hvor tilbagetrækningsalderen inden for de seneste ti år er rykket fra 62,3 til 65 år. Samtidig er der stadig flere, som vælger at starte egen virksomhed i en sen alder.  Over hele landet skyder forretninger drevet af seniorer op, mens Region Midtjylland ifølge Jyllands-Posten huser den største gruppe på næsten 9000 selvstændige over 67 år.

Ældre sprænger rammerne At de ældre udviser mere drivkraft og gåpåmod opleves også hos de selvstændiges a-kasse og erhvervsforening Ase, hvor administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen glæder sig over den øgede iværksætterlyst.  

”Trods dåbsattesten føler mange sig langt fra klar til at forlade arbejdsmarkedet. Vi lever længere, er sundere og langt mere foretagsomme, end ældre var for måske 20-30 år siden. Deres initiativ og virkelyst rækker langt ud over de hidtidige rammer for at være pensionist. Det er et fantastisk potentiale at udnytte og meget positivt for de mange, der heldigvis stadig har lyst til at bidrage,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Oftest er det stor viden og interesse frem for økonomien, der driver værket for de seniorer, som vælger at blive selvstændige i en høj alder. Det handler i høj grad om at fastholde sociale kontakter og have noget at stå op til om morgenen. En af de danskere, som driver virksomhed i en høj alder, er Martin Ahlers Hansen fra Agerskov mellem Tønder og Haderslev, far til serieiværksætter Tommy Ahlers (V), der for nylig blev udnævnt til ny forsknings- og undervisningsminister.

Minister inspireret af far Oprindelig var Martin Ahlers Hansen landmand, men som 45-årig solgte han gården og blev i stedet forsikringsassurandør og salgskonsulent for foderstof. Da Martin Ahlers Hansen blev 61 år, skiftede han igen spor og startede egen murer-, tømrer- og malervirksomhed MAH Småbyg. Som 79-årig har han stadig egen forretning og kører rundt og laver mindre reparationsarbejde for folk. For Martin Ahlers Hansen handler det først og fremmest om livskvalitet. 

”Det er lysten til at virke, lysten til at være der, hvor tingene sker, der driver mig. Jeg er glad, når jeg tager afsted på arbejde, og glad når kører hjem,” siger Martin Ahlers Hansen. 

Hans søn og nu minister Tommy Ahlers er da heller ikke i tvivl om, hvor inspirationen til at gå iværksættervejen kommer fra.

”Som iværksætter tager du livet i egen hånd. Det handler ikke kun om at starte en virksomhed og få et regnskab til at gå op. Det handler om at bygge og udleve sine egne drømme frem for andres. Iværksættere og selvstændige har samme passion om at ville definere og bestemme over egen tilværelse, og min fars anskuelse af livet har helt klart smittet af på mig,” sagde Tommy Ahlers sidste sommer til Iværksætteren.

Fuldender livsværk som selvstændig Et andet eksempel på iværksætteri i en moden alder er 72-årige Jens Georg Hansen fra Aalborg. Efter et langt liv som kombineret praktiserende læge og forsker, afhændede han sin praksis i 2010. I 2015 startede han så egen virksomhed sammen med sin arkitektuddannede kone Grete Butler. Sideløbende med sit arbejde som praktiserende læge forskede Jens Georg Hansen i mange år, og det er netop hans store viden om og mangeårige interesse for bihulebetændelser, der er grundlaget for hans iværksættervirksomhed JGG Innovation.

”Efter at have beskæftiget mig med den meget udbredte sygdom i mere end 20 år, udført projekter og forskning, lå det slet ikke til mit temperament at være pensionist. Så i 2013 afsluttede jeg min forskning med en doktorafhandling i akut bihulebetændelse. Min forskning betyder, at den praktiserende læge nemmere og mere sikkert kan finde de patienter, der kan have gavn af behandling med antibiotika. Samtidig gav det mig rygstødet til at sætte gang i produktionen af udstyr, som kan effektivisere processen. Så det lå lige for at starte egen virksomhed sammen med min kone,” siger Jens Georg Hansen.  

Det er svært at stille den rigtige diagnose, og derfor overdiagnosticeres sygdommen. Jens Georg Hansen har udviklet en metode, som gør det lettere at diagnosticere for de praktiserende læger – og dermed forhindre unødigt brug af antibiotika. Et højt forbrug af antibiotika øger risikoen for udvikling af resistens hos bakterierne, og resistens regnes i dag - ifølge WHO - for den største sundhedsrisiko for menneskeheden globalt set. 

Internationalt potentiale Jens Georg Hansen er i kontakt med producenter i ind- og udland med henblik på at få produktet på markedet og har blandt andet gjort brug af Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut, der har ydet en stor og uvurderlig hjælp.  

”For mig – og formentlig også de fleste andre – er det vigtigt at holde sig i gang efter den officielle pensionsalder. Nogen kan affinde sig med at spille golf, gå ture og ordne have, men for mange skal der andet og mere til. Hvis du gennem et helt liv har følt, at det var vigtigt at gøre en forskel, kan det være svært at slå sig til tåls med pensionisttilværelsen. Faktisk er læger og politikere de to faggrupper, der har sværest ved at miste den identitet, de havde på arbejdsmarkedet, viser undersøgelser,” siger Jens Georg Hansen.  

I Jens Georg Hansens branche, videnservice, blev der i 2016 ifølge Børsen oprettet 1138 nye virksomheder af danskere over 55 år. Det er næsten en tredobling i forhold til 2001, hvor samme tal lød på 402 nye virksomheder, viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

Erfaring som drivkraft Mens unge iværksættere måske ofte kaster sig hovedkulds ud i at starte egen virksomhed, er netop et langt livs erfaringer en vigtig forudsætning, når ældre starter egen virksomhed. Det vurderer ejendomsmægler Tove Hansen, 62, København, der i mange år havde lyst til at blive selvstændig erhvervsdrivende, men først tog springet som 53-årig med HansenBolig.  

”At starte egen virksomhed er en af de bedste beslutninger, jeg har taget i mit liv. Men først dér følte jeg, at jeg havde modet og de rette kompetencer. Nu trives jeg med den frihed, det giver at være selvstændig. Samtidig kan jeg godt lide de økonomiske og sociale udfordringer, der hører med til livsstilen. Nu er det kun mig selv at drage til ansvar for, om jeg trives i mit arbejdsliv,” siger Tove Hansen.

I 13 år arbejdede Tove Hansen som stewardesse, men skiftede til ejendomsmæglerbranchen, da flyselskabet Sterling gik konkurs. Efterfølgende tog hun uddannelsen som valuar og statsautoriseret ejendomsmægler – og har som enmandsvirksomhed indimellem savnet kolleger. Derfor har hun nu købt et lokale på Vesterbro med henblik på at indrette et kontorfællesskab.

”Gennem alle årene har jeg været aktiv i flere forskellige grupper og professionelle netværk, deltaget i events, møder og foredrag flere gange om ugen. Men jeg glæder mig til at blive en del af et fællesskab i hverdagen,” siger Tove Hansen.

Iværksætteri i alle aldre Den øgede iværksætterlyst blandt ældre kan være en indikator for, at der er en mentalitetsændring på vej, så det igen bliver attraktivt at være selvstændig erhvervsdrivende, vurderer Karsten Mølgaard Jensen, Ase.

Traditionelt trives iværksætterdrømmene stærkest blandt de unge. Men de færreste tager springet. Så her kan de ældre bane vejen. Hvis min bedstemor eller bedstefar kan blive iværksætter, så kan jeg også, er et stærkt signal til yngre generationer, pointerer han.

”Danmark har brug for iværksættere, og heldigvis har gode ideer ingen alder. Desværre tøver alt for mange med at realisere deres iværksætterdrøm. Så det er fantastisk, hver gang lysten og viljen vinder over bekymringen for, om det lykkes. Ikke mindst opløftende når viden oparbejdet gennem et langt liv på den måde bruges konstruktivt. Iværksættere skaber arbejdspladser over hele landet.  Uden iværksættere og deres ideer, gåpåmod og fremdrift får vi svært ved at bevare velfærdssamfundet, ” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag