I Danske Iværksættere står vi overfor et spændende efterår fyldt med centrale prioriteter og projekter. Vores arbejdsprogram er ambitiøst, aktuelt og målrettet, fordi det er vigtigere end nogensinde før, at vi får skabt bedre muligheder for at være iværksætter i Danmark.
Europa står over for en alvorlig udfordring. Mario Draghi-rapporten understreger, at vores økonomiske fundament er ved at skride. Vores fælles marked stagnerer, og europæiske startups har sværere ved at konkurrere og få adgang til nye markeder.
Derfor er de europæiske startuporganisationer gået sammen i en koalition - S9+-koalitionen - og har udarbejdet en deklaration, som er et Call to Action til europas digitaliseringsministre
Der er behov for politisk lederskab og visionære løsninger, hvorfor vi nu siger til de europæiske digistaliseringsministre, at Europas konkurrenceevne skal forbedres. På fredag mødes D9+-gruppen nemlig i København, og i den forbindelse er Danske Iværksættere sammen med Dansk Industri, Digistaliseringsministeriet og Tænketanken Europa, værter for det officielle for-event. Her vil startups fra hele Europa præsentere pointerne fra deklarationen til beslutningstagerne, som forhåbentligt vil forstå alvoren og tage bekymringerne med hjem.
Alarmerende tendenser: Engang stod Europa for en fjerdedel af verdens BNP, men nu halter vi bagefter, med et BNP pr. indbygger, der kun er halvt så stort som i USA. Fraværet af europæiske virksomheder blandt verdens top 10 og manglen på tech-unicorns, understreger det presserende behov for reformer.
Behov for et reguleringsmæssigt eftersyn: For at transformere Europa til et kraftcenter for innovation, skal vi skabe et dynamisk markedsmiljø. Vi skal tage en "think small first"-tilgang, der sikrer, at reguleringer fremmer innovation frem for at hæmme den.
Balancen mellem regulering og innovation: Når vi håndterer nye reguleringer, især inden for AI, skal vi give startups fleksibilitet til at innovere, samtidig med at vi beskytter forbrugerne. En afbalanceret tilgang til databeskyttelse og digital sammenhængskraft er afgørende for at skabe en konkurrencedygtig digital økonomi.
Ét digitalt indre marked: Udviklingen af en digital wallet kan forbedre grænseoverskridende transaktioner og styrke startups til at innovere i et sammenhængende marked. En "light but right"-regulering vil skabe tillid uden at kvæle væksten.
På med førertrøjen i den grønne omstilling: Startups kan lede Europas grønne omstilling ved brug af ny teknologi. Det er afgørende for fremtiden, at vi bakker op om dette økosystem.
En opfordring til handling: For at genvinde vores position i den globale, digitale økonomi, skal vi prioritere reformer af reguleringer, internationalt samarbejde og AI-drevet innovation. Det kræves modige løsninger fra D9+-landene - både så vores startups trives, men også så vi sikrer Europas økonomiske fremtid.
Vi har et ansvar for at drive Europa mod en mere konkurrencedygtig, bæredygtig og innovativ fremtid!
Se deklarationen her: S9+-report.pdf