Målet for 2022 er 250.000 brugere. Kalenderen skriver februar, og det mål er nu nået for Nikolai Geurtze Høgskilde og resten af holdet bag Skatteguiden. Der er vækst og store smil i den stadig unge virksomhed. Efter Løvens Hule har Skatteguiden fået den erfarne Jesper Buch og hans team med sig til stor glæde for Nikolai.
Rekord i Løvens Hule
Med svedige håndflader og en stigende puls trådte Nikolai Geurtze Høgskilde ind i Løvens Hule tilbage i august. Her skulle gratis app’en Skatteguiden præsenteres for løverne. Forberedelsen henimod dette øjeblik havde for Nikolai indebåret at gense alle Løvens Hule afsnit, og meget metodisk gennemgået pitches og samtalerne.
“Når jeg går op i noget, så gør jeg det meget grundigt. Ud fra tidligere deltagere i Løvens Hule havde jeg nærmest bygget en bibel for hvad en iværksætter bliver udsat for i hulen” forklarer Nikolai.
Han havde styr på alt hvad der ville blive spurgt om, hvilke faldgruber der var, og hvad videoproduktionen havde fokus på. Hele denne forberedelse var også nødvendig, for sjældent har en deltager fra Løvens Hule fået investering med hjem, når omsætningen lød på 0 kr.
“Det var nervepirrende at slå dér, foran 1 mio. danskere, velvidende at vi ingen omsætning havde haft. Jeg var pisse nervøs og snøvlede nok også lidt over ordene i min pitch” fortæller han.
På trods af dette ser Nikolai tilbage på sin deltage i programmet med glæde. Han fik nemlig en investering på 1,5 mio. kr. for 12,5% af virksomheden med sig hjem, da den erfarne Jesper Buch meldte sig på banen.
“Jeg fik at vide, at vi havde slået rekord. Ingen andre deltagere har brugt så lang tid i Hulen som vi gjorde. 2 timer tog det. Til sidst blev jeg nødt til at stå og lave strækøvelser og sætte mig lidt på huk.” kan en smilende Nikolai berette om. “Løverne var så interesserede i os, at dialogen med dem bare fortsatte. Det endte heldigvis med, at vi fik Jesper Buch og hans hold med ombord. Det er vi utrolig glade for i dag.”
Faren for SU-smækket satte gang i tankerne
Udover at bruge lang tid i Løvens Hule, så har Skatteguiden også været lang tid undervejs. For et årti siden spirerer idéen om en automatisk skatteberegner nemlig hos Nikolai. Han er universitetsstuderende og kender til udfordringen med SKAT og SU, da man som studerende kun må modtage en hvis mængde løn ved siden af SU’en.
“Jeg sad bare og roede med en masse Excel-ark og udregninger for mine venner og jeg, så vi kunne undgå et SU-smæk”
Nikolai synes det var unfair, at systemet var så uklart og svært at gennemskue. Det kunne gøres bedre, mente han. Og det gjaldt ikke kun SU. Generelt lagde Nikolai mærke til, at alt med skat og fradrag var et kompliceret felt, som kun de færreste kunne forstå. Nikolai øjnede dog en gylden mulighed for at kombinere skatterådgivning og teknologi.
“Det blev bare et kald for mig. Jeg vidste intet om skat eller teknologi, men muligheden lå dér, så det var bare om at gribe den. Jeg vil bare gerne hjælpe folk med deres skat og fradrag” fortæller Nikolai, når han ser tilbage.
Domænet Skatteguiden.dk blev derfor købt, og det var første spadestik for den unge iværksætter.
Det blev bare et kald for mig. Jeg vidste intet om skat eller teknologi, men muligheden lå dér, så det var bare om at gribe den
Nikolai Geurtze Høgskilde
Fadbamser og fordybelse i alle skattebegreber
Men hvordan skulle Skatteguiden så blive til virkelighed? Her løb Nikolai ind i en udfordring, som rigtig mange iværksættere kender til, nemlig finansieringen. Og den greb han til gengæld an på en mere utraditionel facon tilbage i 2014.
“Jeg købte et værtshus. Jeg vidste, at det kostede mange penge at starte Skatteguiden op, så jeg fik værtshuset op og køre og gjorde, så det på 1,5 års tid blev selvdrivende. Dette var et skridt på vejen så det økonomisk kunne gå op.” forklarer Nikolai.
Det altid charmerende værtshus ‘Søhesten’ i København blev derfor Nikolais startskud på iværksætterrejsen. Selvom det at drive værtshus ikke er den brændende passion for Nikolai, så trives han bag baren. Alt imens gjorde han klar til afsættet med Skatteguiden.
“I skrigende kontrast til det at lange fadbamser over disken, så sad jeg foran computeren for mig selv og blev ekspert i alle skattebegreber,” fortæller Nikolai, der ikke kunne slippe tanken om at gøre personlig skat nemt og forståeligt. Nu skulle der ryddes op i alt det med skat, mente han.
Fra en håndfuld årsopgørelser til 20.000
Med økonomisk tryghed i værtshuset kunne Nikolai nu både få løn og optage lån i banken med sikkerhed i sin lejlighed. Han var nu klar til at tage skridtet videre. I første omgang faldt han mere eller mindre tilfældigt over en tech-udvikler på Facebook, der kunne hjælpe med at forvandle al Nikolais viden om skat til en brugbar tech-løsning.
“Nu skulle vi endelige skabe noget, så jeg lånte venners og families årsopgørelser, og så begyndte arbejdet med at matche disse med SKATs opgørelser. Sådan fik vi styr på alle rubrikker og fradrag. Vi havde til sidst et stort edderkoppespind af de forskellige dele af skat og fradrag,” fortæller Nikolai
Det blev tydeligt for Nikolai og udvikleren, at markedet i den grad skreg efter et automatisk produkt, hvor alt det manuelle ved skat blev fjernet. Efter gennemgang af et hav af årsopgørelser lykkedes det for dem, at lave noget der mindede om en kopi af SKATs skatteberegner. Men Nikolai opdagede stadig flere huller og mangler.
“Vi var derfor i dialog med SKAT, de kom ud til os og så vores produkt. I fællesskab kortlagde vi manglerne og vores automatiske løsning faldt derefter i hak.” fortæller Nikolai.
Innovationsfonden kom med ombord, det samme gjorde en app-udvikler og med økonomien og kompetencerne i hus, så var det bare om at få sat en app i søen. Skatteguiden lancerede derfor i januar 2021 deres første produkt - ‘glemte fradrag’, hvor brugerne helt gratis kunne få overblik over fradrag, som de havde glemt at indberette.
“Håbet var, at vi kunne hjælpe 10-100 mennesker om dagen med vores løsning, i dag er vi altså oppe på 20.000 aktive brugere. Det er helt utroligt, det er noget vi kan være stolte af,” kan en glad Nikolai berette om.
Vi har i dag 250.000 brugere, og det var målet for 2022. Nu jagter vi de 300.000
Nikolai Geurtze Høgskilde
Fremgang der kan mærkes
I dag er der 15 ansatte i Skatteguiden, og flere produkter er kommet til. Dette er blandt andet ‘tidlig årsopgørelse’ og ‘SU-tracker’. Indtil videre er alle produkter gratis for brugerne. Populariteten for skatte-appen er da også steget gevaldigt.
“Sidste år brugte 50.000 vores ‘tidlig årsopgørelse’ i løbet af 3 uger, i år har 130.000 på 7 dage anvendt funktionen,” pointer Nikolai, og fortsætter, “Jeg er meget stolt over, hvor godt vores system har klaret onboardingen af så mange. Som iværksætter er det nok meget sundt lige at stoppe op, og nyde synet af ens resultater”.
Han mener også, at deltagelsen i Løvens Hule har haft en indvirkning på den store fremgang de seneste par uger. Programmet har været med til at forklare danskerne præcist, hvad Skatteguiden er for en størrelse. Budskabet er derfor kommet tydeligt og bredt ud til folk. Dette har også gjort, at Nikolai nu kan fokusere mindre på at udbrede kendskabet til appen, og i stedet koncentrere sig om driften og udviklingen af nye produkter.
På grund af vilkårene i Løvens Hule, så er samarbejdet med løven Jesper Buch knap nok begyndt endnu. Jesper er frontpersonen for en større investorgruppe (Guerrilla Capital), som han investerer for. Derfor er Nikolai og Skatteguiden blevet koblet op med Matias Møl Dalsgaard, der er founder af serviceplatformen GoMore.
“Vi er så glade for at have Jesper og Matias med. Matias’ indsigt i tech og platforme er et super match for os. Han bidrager med en suveræn holdånd, og så er vi også enige om strategien,” fortæller Nikolai.
Skatteguiden skal videre ud i Europa
Og lige præcis den fremtidige strategi er et helt centralt punkt for Nikolai og holdet bag. Siden Løvens Hule har de formået at skabe omsætning, men det skal der arbejdes videre med.
“Et af målene for 2022 er at få kommercialiseret løsningen mere, både i form af partnerskaber, som vi allerede er i gang med, og så gennem en +profil, hvor brugerne ved tilkøb opnår særlige fordele,” forklarer Nikolai.
Alt i alt håber Nikolai på, at de kan levere værdi til de brugere, der er på platformen. Han går allerede og har flere produkter i støbeskeen, hvor blandt andet topskat-tracker er på tegnebrættet.
“Vi har i dag 250.000 brugere, og det var målet for 2022. Nu jagter vi de 300.000 og samtidig har vi også blikket rettet mod andre lande. Det er min vision, at vi kan skabe et automatisk skatteunivers, ikke kun i Danmark, men også i resten af EU. Jeg synes, at det er demokratisk korrekt, at alle skal have ret til skatterådgivning, så det ikke kun er de rigeste, der har råd til dette.” proklamerer Nikolai. “Det er det smukke ved tech, i kombinationen af viden og tech, så har vi mulighed for at skabe en brugbar løsning for alle.”
Alle skal prøve at være initiativtagere
Nikolai er stadig på udkig efter flere investorer, da han ønsker at rejse flere penge. I dag brænder virksomheden mange penge af på udviklingen og driften, og derfor skal enderne mødes. Men Nikolai ved godt, at sådan er livet som iværksætter.
“Jeg har ikke prøvet andet end at være iværksætter, om det er så er med værtshuset eller med Skatteguiden. Jeg kunne forestille mig, at livet som lønmodtager er mere roligt og stabilt, end livet som iværksætter. Det at eje og drive værtshuset har i den grad klædt mig bedre på til at være skaberen af Skatteguiden. Der er mange ting, som jeg har lært dér, jeg stadig bruger den dag i dag.” forklarer Nikolai, og runder af med et råd, “jeg synes jo alle skal prøve at være initiativtagere, om det er i privaten, på arbejdet eller som iværksættere. Man skal kaste sig ud i det, og sætte sit aftryk på verden. Når man ligger på sit dødsleje, skal man helst føle, at man har bidraget med noget til verden, været med til at gøre den til et bedre sted. Og det har man stor mulighed for, når man er iværksættere.”
I dag har Nikolai stadig værtshuset, og selvom han ikke serverer fadøllene mere, så hjælper han stadig med det administrative. Alt i mens han med Skatteguiden gør hvad han kan, for at gøre skatteberegningerne mere fair for danskerne.
Fra Dansk Iværksætter Forenings side af har vi stor respekt for Nikolais arbejde. Dette bevidner om en iværksættere, der trodser barriererne og finder nye veje for at rejse finansieringen, og for at skabe noget brugbart. Vi glæder os til at følge Skatteguidens videre vækstrejse.
Billeder af Skatteguiden