22. November , 2012

Mulighedernes land for IT offshore

Hvis man ansætter et team af egyptiske IT-udviklere via inCaptiva Offshore Solutions, koster hver medarbejder omkring 18.000 kroner om måneden. En dansk IT-udvikler koster typisk det tredobbelte, når man medregner alle omkostninger med PC, arbejdsplads osv.. Det økonomiske incitament er således til at få øje på, men økonomi er langt fra det eneste argument for at flytte IT-udviklingen til Egypten.

Hermed et eksempel fra inCaptivas kundebog: En stor virksomhed i Vestjylland har brug for IT-udviklere med nogle specifikke kompetencer. Virksomhedens udfordring er, at den ligger i netop Vestjylland, for selvom man vil betale for det, er det umuligt at tiltrække medarbejdere, der kan opfylde behovet.

”Vi har etableret et team af udviklere i Kairo, som matcher de tekniske og menneskelige kompetencer, som kunden har brug for. Vi ansætter teamet og sørger for kontorlokaler, det juridiske og alt hvad der skal til. Kunden har fuldstændig fri og direkte adgang til medarbejderne i Kairo, så det egyptiske team bliver en forlængelse af kundens forretning i Danmark,” siger Hans Henrik Groth, der har en HR-baggrund fra IT-branchen og tidligere har arbejdet med bl.a. Pakistan og Ukraine.

”I og omkring Kairo bor cirka 25 millioner mennesker. De har rigtig gode universiteter, hvor der hvert år uddannes 13.000 IT-folk, som er yderst kompetente. Så der er masser at tage af,” siger Hans Henrik Groth og fortæller til sammenligning, at der i Danmark uddannes omkring 1300 om året.

En komfortabel og sikker lokation inCaptiva Offshore Solutions er etableret som en spinoff af inCaptiva, en traditionel IT-konsulent-virksomhed med hovedsæde i Odense. Offshore kunderne skruer typisk deres set-up sammen så det har ”et lille hoved” i Danmark og ”en stor muskel” i Kairo.

”Ud over en stor masse af dygtige IT-folk, så har Kairo en geografisk tilgængelighed, som er afgørende. Det tager blot fire og en halv time at flyve derned, og de har samme tidszone som os. Tendensen i IT offshore er, at man vælger destinationer i egen tidszone. I længden bliver man træt af sene conference calls og lignende udfordringer, som forskellig tid giver. Og ikke mindst med udviklingsopgaver er det vigtigt, at man kan tage telefonen og snakke sammen i arbejdstiden,” siger Hans Henrik Groth og sætter flere ord på, hvorfor Egypten er et godt sted til offshore-aktiviteter.

”Den samfundsøkonomiske situation i landet betyder, at udviklingen går langsomt. Priserne stiger meget stille og roligt sammenlignet med for eksempel Østeuropa, hvor prisudviklingen har høj fart. Derfor er der langt flere leveår i en lokation som Egypten,” forklarer Hans Henrik Groth. Han afviser, at sikkerhedssituationen i landet er et problem. ”Der sker en stor udvikling, og der har været demonstrationer og protester. Men personsikkerheden er utrolig høj. Jeg har været i Kairo mange gange og har ikke mærket noget til urolighederne. Jeg mener, at det billede medierne viser ofte er lidt misvisende, fordi der er tale om meget lokale hændelser, hvor det samtidigt skal tages i betragtning, at Kairo er en enorm by,” siger han.

For store og små virksomheder Grundlæggende har inCaptiva Offshore Solutions to typer af kunder. Der er de store virksomheder med egen IT-afdeling, egne projektledere osv., som kan tage ekstra IT-resourcer og føre dem ind i organisationen og lede dem. Og så er der små, ofte iværksættere og typisk ejerledede virksomheder, som har evnen til at lede projekter igennem.

”Succes med et offshore IT-team afhænger ikke af, om virksomheden er stor eller lille. Kardinalpunktet er, om virksomheden har kompetencer til at lede teamet og stå for projektledelsen i udviklingsarbejdet,” siger Hans Henrik Groth og nævner, at det også er en oplagt mulighed for iværksættere – ikke mindst på grund af prisen. ”Mange iværksættere sidder og har brug for udviklere. Behovet er der, men de har ikke pengene til at ansætte mere end én, så løsningen bliver et kludetæppe af gamle gymnasiekammerater, der vil hjælpe. Vi kan i stedet tilbyde dem tre ordentlige udviklere til samme pris og oven i købet et metodeapparat og en struktur på udviklingen, som de færreste iværksættere ellers har tid eller råd til at etablere,” siger Hans Henrik Groth.

Kultur, tur/retur Ud over kompetencer inden for projektledelse - og at man kan og vil tale engelsk - kræves der ikke særlige kompetencer af virksomheder, der etablerer udvikler-teams i Egypten. Dog opfordrer inCaptiva kunderne til at besøge kontoret i Kairo og til at invitere deres nye medarbejdere til Danmark.

”Det giver en enorm værdi, at man besøger hinanden. Forestil dig et dansk møbelfirma, som skal have udviklet en ny webshop. En udvikler i Egypten aner ikke, hvad Ikea eller Biva er, ligesom du ved. Det har stor betydning, at han ser hvad det er, hvordan deres lager ser ud osv. Omvendt er det også vigtigt, at den danske virksomhed tager den anden vej og får den personlige kontakt, så udviklerne bliver koblet til virksomhedens øvrige medarbejdere og føler sig som en del af virksomheden,” siger Hans Henrik Groth. Han oplever, at egypterne generelt har en stor kulturel parathed, idet de er vant til at orientere sig ud i verden. Men man kommer ikke uden om, at der er kulturelle forskelle, og inCaptiva Offshore Solutions bistår i høj grad kunderne med rådgivning og sparring.

”Vi bygger bro mellem kunden og udvikler-teamet på forskellige niveauer. Vi havde et eksempel med en kunde, der ville gøre det så godt og invitere deres udvikler-team til Danmark, hvor teamet kunne bo hos IT-chefen. Det frarådede vi, fordi man ikke har den samme relation til sin chef i Egypten, som man kan have i Danmark,” siger Hans Henrik Groth og fortæller, at det har kostet mange penge at nå til den viden og erfaring, virksomheden har om Egypten og IT Offshore generelt.

”Vi har ikke ambitioner om at lave en dansk ledelsesstil i Kairo. Vi har et egyptisk kontor, som er inspireret af Danmark og har en lidt mere vestlig ledelsesstil. Medarbejderne har ordentlige arbejdsborde og bærbare computere. De har også et par spillekonsoller og dobbelt så meget plads, som de plejer. Det er de stadig lidt benovedIe over. Men det skal ikke gå over i, at det hele er leg, og at der er hængekøjer over det hele, for det passer ikke til kulturen,” siger han og forsætter sin forklaring: ”Det er vigtigt at have respekt for det land man er i. Vi har både kristne og muslimer ansat – vi ved faktisk ikke, hvem der er hvad. Vi respekterer den enkeltes behov for eksempelvis at bede, for det er jo ikke noget problem. Man skal respektere den kultur man er i, og også nogle gange acceptere, at man måske ikke forstår det hele, men i stedet stole på sine folk ,” siger Hans Henrik Groth.

Outsourcing til gavn for samfundet Når inCaptiva Offshore Solutions etablerer teams af IT-udviklere i Egypten, er det ikke mhp. korte udviklingsprojekter for danske virksomheder. Som med alle andre medarbejdere tager det tid at køre dem ind i virksomheden, så det kan simpelthen ikke betale sig at lave korte ansættelser. Desuden kræver de fleste IT-udviklingsprojekter løbende vedligehold.

”Jeg tænker det som at pudse vinduer på et højhus. Når man er nået hele vejen rundt, kan man starte forfra, fordi der er arbejde at gøre der, hvor man startede. Systemer skal hele tiden vedligeholdes og udvikles, og det giver mening, at det arbejde udføres af folk, som kender systemerne og forstår hvordan man forbedrer,” siger Hans Henrik Groth.

En dygtig udvikler hos inCaptiva Offshores Solutions tjener 70 gange det beløb, som en buschauffør i Egypten kan tjene, og har dermed mulighed for at forandre sit liv væsentligt. Men hvad med de danske arbejdspladser, der forsvinder ud af landet? ”Grundessensen er, at egypterne er super dygtige og tilmed top-motiverede for at arbejde effektivt. Vi flytter ikke arbejdspladser ud af landet, for Danmark har simpelthen et større behov for dygtige IT-folk end uddannelsesinstitutionerne producerer. Vi oplever faktisk, at danske IT-medarbejdere ofte får mere ansvar og mere spændende arbejdsopgaver, når virksomheden vælger også at anvende offshore,” siger Hans Henrik Groth. Han mener, at Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft inden for flere discipliner og nævner, at forretningen måske på sigt kan udvides til andre fagområder som for eksempel ingeniører.

”Vi lukker ikke IT-afdelinger, men hjælper de danske virksomheder med at skabe en forlængelse med kompetencer, de ikke selv har. Hvis vi ikke sørger for at skaffe de kompetencer, går tingene i stå. Så i sidste ende er det i samfundets interesse,” slutter Hans Henrik Groth.

inCaptiva har siden artiklen er blevet publiceret ændret navn til CrossWorkers, men arbejder på samme felt som tidligere. 

 

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag