27. October , 2009

At give og tage kredit

Som iværksætter er det – som det sikkert er læseren alt for bekendt – ikke altid let at låne penge i banken. Derimod er der en finansieringskilde, som ofte er lettere at benytte sig af, og hvor man bevilliger sig selv lån i håbet om at få tilgivelse, siden det også her kan være svært at få tilladelse. Jeg taler selvfølgelig om ens kreditorer. Mange iværksættere befinder sig i en sær dobbeltsituation. På den ene side handler det om at få pengene ind fra ens debitorer hurtigst muligt og med brug af en effektiv rykker- og inkasso-procedure, samt dertil hørende moralsk holding, at det simpelthen er for dårligt, når ens kunder ikke betaler sine regninger til tiden. Og vel er det så.På den anden side er det nok de færreste iværksættere, der kan sige sig helt fri for på et eller andet tidspunkt i opstartsforløbet og de tidlige leveår at have trukket betalingen af fakturaerne fra ens kreditorer til absolut sidste frist, og måske et stykke over. Det er jo meget simpelt: hvis ikke der er penge i kassen, må man vente på, at de kommer ind, før man kan betale sine regninger. Således kan man opleve at skulle holde den svære balance, hvor man trækker betalinger så længe, at man kan holde måsen over vandskorpen, uden at nå til det punkt, hvor en eller flere af kreditorerne mister tålmodigheden og erklærer firmaet konkurs (mekanikken bag en konkurs har vi tidligere beskrevet her i bladet). Som regel kommer der først en række betalingspåmindelser og siden rykkere, og nogle gange stopper det her. Andre gange følges rykkerne konsekvent op af en håndfast inkassoprocedure, der ender med konkurserklæring, hvis ikke der betales. Og nu vi er ved det: En sådan håndfast og effektiv procedure skal du naturligvis selv have på plads overfor dine debitorer, for hvis du selv får kradset pengene ind hurtigt nok, er der også større chance for, at du kan betale dine egne regninger. Banalt, måske, men man hører overraskende tit om iværksættere, der ikke har styr på denne del af forretningen. Antallet af dårlige betalere er for tiden stigende, og mange skyldnere vil prioritere de kreditorer, der rykker mest aggressivt for at få sine penge – det er de nødt til for at undgå inkasso og konkurs. Det følger, at dem, som rykker mindst aggressivt, vil komme bagerst i køen og måske i sidste ende miste sine penge, selv om nogle betalinger kan blive omstødt ved konkurs. Ligeledes unødvendigt at nævne, men alligevel: Er du en af dem, der konstant er lidt bagud med regningerne, hedder svaret naturligvis bedre økonomistyring, evt. med hjælp fra din revisor, så den likvide situation kan forudses, og der kan reageres i tide ved at øge salget eller reducere omkostningerne. Eller – dreje nøglen om.

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag