06. April , 2009

Stempler med >>shwung<<

Stempler. Bare ordet lugter langt væk af støvede kontorer og bureaukrati. Ikke desto mindre kan et firmastempel stadig være en praktisk skråstreg nødvendig ting at have for en virksomhed, så vi besluttede os at se nærmere på, hvad der findes på markedet. Priserne varierer ikke så voldsomt som inden for sidste nummers kontorstole. Der er et par hundrede kroner fra lillebror til storebror, nok fordi det er et lavinteresseprodukt – der er ikke det store status og dermed salg i større og dyrere firmastempler. Men en sådan ringeagtende indstilling undervurderer groft fornøjelsen ved at svin-ge et ordentligt stempel. Forskellen på et billigt og et dyrt stempel er vel som forskellen på at smække døren på en Porsche og en Fiat. Det handler meget om følelsen og lyden, og til at beskrive de to faktorer vil vi opfinde begrebet »schwung«. Men der er også andre kriterier: Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt, at stemplet laver et pænt tryk på papiret. At der er nok med sværte på og hele aftrykket kan læses. Men man kan også lægge vægt på, om stemplet er stabilt, altså om det hurtigt finder balancen på bordet og holder den mens stemplet trykkes ned – herunder om det står fast på det sted, man har sat det. Vi skal ikke lægge skjul på, at vores absolutte favorit er Trodat 5204 til kr. 249,60 + moms. Først og fremmest fordi det har en fantastisk lækker og let schwung og en rigtig god stabilitet. Det står som en støtte, og bliver stående hvor man sætter det. Det er måske ikke så kønt at se på, men så kan man vel lægge det ned i skuffen. Hvad hovedkriteriet – det afsatte tryk – angår, leverer det et pænt tryk på almindeligt hvidt printerpapir, om end ikke prangende. Kampen om andenpladsen står mellem Colop 2400 til kr. 349,50 og Alpo50 til kr. 241, begge ekskl. moms. Alpo50 er det klassiske stempel, som de fleste nok kender. Det er som det eneste af testens stempler der er helt i metal, og det giver et solidt helhedsindtryk. Men stemplet mangler også en lille finesse, som både Trodat 5204 og Colop 2400 har – små gummidupper, som sikrer at stemplet ikke skrider. På alminde-ligt hvidt papir er problemet dog ikke så stort, at det spiller nogen væsentlig rolle. Alpo 50 er til gengæld det klart pæneste og mest stilrene stempel, synes vi, men her er meningerne jo nok delte.  Dets schwung er – ikke overraskende – hårdt og metallisk. I det hele taget er der noget retroagtig Stasi-gefühl over stemplet, og det stempler uden tvivl bedst, hvis man forinden sætter håret op i en stram knold i nakken. Hvad konkurrenten Colop 2400 mangler i skønhed, har den til gengæld i schwung. Den er en anelse mere ustabil i landingen på bordet end Trodat 5204, men er måske til gengæld lidt kønnere og lidt mere solid i udseendet. Den er lavet delvist af metal, og det gør stemplet lidt tungere – der er nok her, at stabiliteten er gledet en smule. Men schwunget er kraftfuldt og lugter af chef, så har man brug for at få afstivet sin rolle, er Colop 2400 ikke noget skidt valg. En forsigtig andenplads til Colop, og tredjeplads til Alpo 50, men igen – dine præferencer kan være nogle andre. Vi har også testet to små stempler, der er billigere og af væsentlig ringere kvalitet end de øvrige tre: Trodat Printy 4913 til kr. 159,20 og Colop Printer 40 til en ti’er mere. Dén ti’er er godt givet ud. Colop Printer 40 leverer et langt bedre stempel end konkurrenten, som er noget ustabil i kvaliteten. Faktisk er Trodat Printy 4913 det eneste stempel i testen, vi ikke vil anbefale. Som konklusion må man sige, at den ekstra hundredemand man giver for et »rigtigt« stempel er godt givet ud. Forskellen på de tre store stempler er til gengæld marginal, både i pris og kvalitet, så spørgs-målet er sådan set bare, om man er til den stramme æstetik, chefschwung eller lette, lækre stempler.

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag