23. March , 2009

En verden af muligheder

Vi lever i ’en verden af muligheder’. En verden, hvor vores evner til at virkeliggøre de gode idéer, bliver vigtigere og vigtigere. Ja, måske er vi ligefrem på vej mod et iværksættersamfund? Vi i Dansk Iværksætter Forening tror det! I de senere år er vi kommet rigtig godt på vej. Men vi er langt fra fremme ved vores rejsemål endnu. Vi har derfor spurgt os selv, hvad skal der til for at frigøre Danmarks fulde iværksætterpotentiale? For potentialet er der. Og det er stort!

30 opfordringer Vi har samlet et udvalg af de mange svar i Dansk Iværksætter Forenings nye principprogram. Inden for fem centrale temaer, har vi identificeret 30 opfordringer til skridt, som vi må tage for at give Danmark et yderligere skub i den rigtige retning. Nogle skridt er snublende nære. Andre kræver større justeringer af den måde, vi har indrettet vort samfund på – og den måde vi tænker på. ’En verden af muligheder’ er netop pakket og postet i pæne konvolutter og adresseret til en lang række politikere, embedsmænd, tænketanke, råd, kommissioner og andre, der har travlt med at lægge planer på Danmarks vegne. Vi mener, at de kloge hoveder bør lytte til, og lad sig inspirere af vores bud. For det er os, der har den praktiske erfaring med at starte virksomheder – og på egen krop har oplevet, hvad det indebær ’En verden af muligheder’ ligger også i din postkasse inden for et par dage, hvis du er medlem af Dansk Iværksætter Forening. Det er vores fælles ’manifest’, som vi i de kommende år vil arbejde ud fra. Det er den dagsorden, vi vil sætte. Vores hovedbudskab er, at verden rummer et væld af muligheder. Og vi skal gribe disse muligheder – i stedet for at stirre os blinde på begrænsningerne.  Vi møder begrænsninger i måden vi tænker og handler på, i adgangen til kapital og kompetence, og ikke mindst i de spilleregler, vi har besluttet at indrette vores samfund efter. 

Danmark har alle de gode kort på hånden Danmark har alle forudsætninger for at blive til et af verdens mest entreprenante samfund: danskerne er veluddannede, selvstændige, gode til at organisere og ikke så autoritetstro, som mange af vore naboer. Vi er kreative, og initiativrige. Vi er et dygtigt handelsfolk, som bærer rundt på mange generationers erfaringer i at udnytte mulighederne i nye opfindelser, og ny teknologi, og viden. Vi er gode til sprog, og vi hører til blandt de mest berejste folkefærd i verden. Vi har tilmed al den kapital, vi skal bruge for at investere i fremtiden. Kort sagt, vi har alle de gode kort på hånden – nu skal vi bare forstå at spille dem klogt. Hvorfor er Danmark så ikke allerede en førende iværksætternation? Spørgsmålet har mange svar, men det er tydeligt, at vi har brug for at kaste forsigtigheden overbord og lade os gribe af en fornyet pionérånd. Over tid har vi udviklet en stærk lønmodtagerkultur og sørget for de ansattes rettigheder. Tilsvarende opmærksomhed savner iværksætterne. De tager hele risikoen, som altid følger med etableringen af egen virksomhed, mens hele samfundet får del i de mulige gevinster. Det er derfor vigtigt, at vi får gjort iværksætteri til en folkesag, med bred opbakning, og anerkendelse.

Danmark er på rette kurs Heldigvis er vi på vej i den rigtige retning. Flere og flere ønsker at starte egen virksomhed. Men vi har brug for at styrke modet hos flere til at tage springet, og udvikle kompetencerne blandt dem, der allerede er sprunget. Men hvorfor skal vi i grunden det? Det skal vi fordi det er os – iværksætterne – der kommer til at udgøre grundstammen for fremtidens velfærd – både i form af materiel velstand og oplevet velvære. Det er vigtigt, at mange flere begynder at opfatte sig selv som iværksættere. Uanset, om de starter nye virksomheder i stor eller lille målestok, om de skaber nyt indenfor eksisterende rammer i veletablerede virksomheder, eller om de arbejder som fleksible, innovative frie agenter inden for nicheprægede områder. Vi har brug for et grundigt eftersyn af det danske samfund. De initiativrige og virkelystne skal mærke, at det bliver nemmere at starte og drive egen virksomhed. Alt for tit løber iværksættere ind i de samme typiske benspænd: stram likviditet, manglende overskud til at betale professionelle rådgivere, utilstrækkelige forretningskompetencer, begrænset netværk, tidskrævende administration, og til tider diskriminerende regler og systemer. Med afsæt i ’En verden af muligheder’ vil vi lægge os i selen for at identificere en række konkrete idéer og anbefalinger, der kan reducere disse daglige benspænd. Vores mål er, at vi alle kan give mest mulig opmærksomhed til det, vi synes er sjovest og som vi derfor er bedst til: at sætte i værk.

Dine idéer betyder noget! Har du lyst til at bidrage med konkrete forslag, der kan forbedre og forenkle din og andre iværksætteres hverdag? Inden længe vil vi gennem foreningens nyhedsbreve indkalde til medlemsdebat, og hvis der er interesse for det, fortsætter vi debatten og brainstormingen online. Har du allerede nu et eller flere forslag, som du synes, vi skal præsentere for regeringens ministre, eller andre politiske beslutningstagere, så tøv ikke med at sende mig en email på nicolai@d-i-f.dk. Dine idéer betyder noget!  

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag