Iværksættere skal ikke være bange for bogføring. De kan klare meget selv og samtidig få et vigtigt overblik over økonomien i virksomheden. Chief Commercial Officer Nicolai Hofsø fra regnskabsplatformen Billy deler fif fra sin undervisning til iværksættere.
Af Nicolai Hofsø
De seneste år har Nicolai Hofsø undervist håbefulde iværksættere på danske uddannelsessteder i bogføring, moms og regnskaber. Det gælder blandt andet IT-Universitetet i København og Copenhagen Business School.
Deltagerne er ofte bange for at indberette forkert til eksempelvis SKAT. Men selvom man skal have respekt for regnskab, skal man ikke være bange for det, fortæller Nicolai Hofsø.
På baggrund af undervisningen giver Nicolai Hofsø her fem essentielle regnskabsråd til iværksættere.
1. Et CVR-nummer forpligter
Man skal følge helt klare regler, når man opretter et CVR-nummer. Det vil sige indberetning af årsregnskab, afregning af moms og f.eks. indberetning af løn, hvis man har et iværksætterselskab eller anpartsselskab.
Det er ikke raketvidenskab, så få det gjort. Spørg enten en revisor, bogholder eller andre økonomisk kyndige i dit netværk til råds, hvis du er i tvivl.
2. Husk momsen
Når du sender en faktura, skal du huske salgsmomsen. Ved hver indbetaling bør du lægge 20% til side til salgsmoms på en anden konto, så du ikke bruger noget, du ikke har.
Samtidig kan du i dit regnskabsprogram hele tiden se, hvor mange penge du skal betale i moms næste gang. Så du kan planlægge, hvor meget du kan bruge – hvis du altså bogfører alting med det samme.
3. Digitalisér bilagene fra dag 1
Hvis du ikke gemmer alle bilag, går du glip af både skattemæssige fradrag og momsfradrag. Så sørg for at få dem scannet eller tage billeder på mobilen og gemme dem i Dropbox eller regnskabsprogrammet.
4. Hold styr på din økonomi
Jeg vil ikke anbefale at holde styr på samtlige skatte- og regnskabsregler selv. Men hvis man står for dele af sin bogføring, giver det en forståelse for, om forretningen er sund løbende i stedet for kun at kigge på regnskabet en gang om året med enten en revisor eller bogholder. Og det er vigtigt specielt for nye virksomheder, så de kan løse eventuelle problemer løbende.
Jeg vil til gengæld anbefale, at man finder én at sparre med om økonomien, så man ikke sidder helt alene med det.
5. Excel er ikke et bogføringsprogram
Drop excel til regnskaber. Det er uigennemsigtigt og faktisk ulovligt af flere grunde. Du kan for eksempel ændre fakturanumre, og du kan ikke spore ændringer, som er et krav i bogføringsloven.
Samtidig følger det ikke princippet om det dobbelte bogholderi, som også er lovpligtigt, og sandsynligheden for menneskelige fejl er stor.
Søg råd, hvis du kører fast
Hvis du trods Nicolais Hofsøs råd ovenfor stadig er nervøs for at gøre noget galt i bogføringen, skal du ikke lade dig slå ud.
Kursisterne bliver overraskede over, at det ikke er sværere, når de først har fået undervisning og vejledning. Så kan de lade være med at bekymre sig så meget og fokusere på at skabe en sund forretning.