Vi stiller skarpt på politiker Hans Andersen for at dykke ned i hans tanker om iværksætteri, de udfordringer iværksætteri står over for, og hvad han tager med ind til de kommende forhandlingerne.
Hvem er du, og hvordan har du stiftet bekendtskab med iværksætteri?
Jeg hedder Hans Andersen, og jeg er Venstres erhvervsordfører og formand for Folketingets Erhvervsudvalg, og så har jeg i næsten 10 år været Venstres beskæftigelsesordfører.
Gennem min tid som politiker har jeg arbejdet med iværksætteri på flere måder. Jeg har været formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Helsingør Kommune fra 2006-2012, hvor jeg havde ansvaret for arbejdet med iværksætteri. Desuden har jeg været med til at få gang i MakerVærket i Frederikssund. MakerVærket er et udviklingsrum for unge mennesker, hvor de kreative tanker dyrkes, og hvor der er adgang til et væld af materialer og udstyr til at løse problemstillinger. Tanken bag MakerVærket er at få unge bragt sammen på tværs af uddannelser, så de kreative ideer kan udvikles i samarbejde med andre. Vi skal have iværksætteri højere op på dagsordenen - også lokalt, og det er MakerVærket et glimrende eksempel på.
Hvad betyder iværksætteri for dig?
Jeg har stor respekt for mennesker, der følger deres drømme: Dem, der forstår at sætte i værk, og dem, der forstår at gå fra at udvikle en idé til faktisk at skabe et produkt eller en service, man kan sælge.
Iværksætteri kræver en lang række kompetencer, som skal sættes i spil for at skabe noget - initiativ, stolthed, faglighed og kreativitet. Det er fantastisk, at vi har så mange mennesker, der ønsker at prøve kræfter med iværksætteri, der tør sætte alt på ét bræt og forfølge deres drøm. Det er mennesker, hvis iværksætterrejse, vi skal hjælpe videre.
Hvorfor skal vi have fokus på iværksætteri?
Fordi det er iværksætterne, som får de idéer, der kan skabe fremtidens produkter og vækst. Det er gennem iværksætteri, vi kan løse nogle af de udfordringer, vi står overfor som fx klima. Vi er dybt afhængige af, at iværksættere kommer med løsninger til at få gennemført den grønne omstilling. Derfor er det også vigtigt, at vi får ændret vores kultur og vores uddannelse - vi skal ikke kun fokusere på Danmark som et lønmodtager samfund, vi skal også hylde hele selvstændighedskulturen.
Det kræver, at vi allerede fra folkeskolen sætter meget mere fokus på iværksætteri som en levevej.
Hvad ser du som den største udfordring for iværksætteri?
Vi har en række store udfordringer, når det kommer til iværksætteri og adgang til kapital er én af dem. For når man har den gode idé, hvordan finder man så finansiering til at komme videre, når man ikke har nogen omsætning endnu? Og hvordan hjælper vi vores iværksættere med at gå fra en startup til at blive en scaleup?
En anden udfordring vi skal have løst er, hvordan vi i Danmark kan udnytte den store viden, som forskerne på landets universiteter ligger inde med. Vi skal bringe denne viden mere i spil, så vi kan omsætte det til idéer og produkter, der kan gavne samfundet.
Derudover skal vi have mere diversitet ind i iværksætteri. Vi skal have langt flere kvinder til at forfølge deres iværksætterdrømme, så vi kan få endnu flere idéer og produkter på banen. For vi skal i langt højere grad fokusere på at dyrke talentet hos både mænd og kvinder.
Vi har også en udfordring omkring hele erhvervsfremmesystemet, som vi bliver nødt til at kigge på. For er systemet rent faktisk med til at løfte både store og små iværksættere, så de kan komme steppet videre? Vi skal derfor se på, hvordan vi kan bringe erhvervsfremmesystemet mere i spil, så vi kan få det brugt på en endnu bedre måde.
Hvad tager du med ind til forhandlingerne om den nye iværksætterstrategi?
Fra Venstres side er ambitionen, at Danmark skal blive det bedste land at drive og starte virksomhed i. Det betyder, at det skal blive lettere og mere attraktivt at blive selvstændig. Derfor skal kigge på en række punkter:
- Vi skal oparbejde en stærkere iværksætterkultur, hvor der bliver lettere adgang til kapital.
- Vi skal fokusere på at trække viden fra vores universiteter til skabelse af innovative løsninger.
- Det skal være nemmere for iværksættere at aflønne deres medarbejdere med en kombination af løn og aktier.
- Vi skal have flere kvindelige iværksættere på banen, og vi skal dykke dybere ned i hvilke barrierer, kvinder står overfor.
- Vi skal se på, hvilke byrder vi kan fjerne fra iværksætternes skuldre.