Nye virksomheder

26 . January , 2024

Sørgelig udvikling: Antallet af nye virksomheder er på sit laveste niveau i 9 år

I 2023 befandt antallet af nye virksomheder sig på det laveste niveau, der nogensinde er blevet målt. Det viser nye tal fra Det Centrale Virksomhedsregister.

 

Dugfriske tal viser, at færre danskere vælger at starte virksomhed. Vi ser desværre den samme nedadgående tendens inden for antallet af konkurser. Det er bekymrende, at det ikke er attraktivt for danskerne at blive iværksættere og at flere virksomheder er nødsaget til at dreje nøglen om.

Nye virksomheder

En af grundene til, at iværksætterlysten er dalende, skyldes udfordringer med faldende efterspørgsel både herhjemme og på globalt plan, stigende omkostninger og store rentestigninger. 

En anden - og mere væsentlig grund - er, at vi ser den direkte konsekvens af, at politikerne har negligeret iværksætterne de sidste tre år.

En kombination af alle disse dårligdomme lukker og slukker iværksætterdrømmen hos danskere, før den overhovedet er opstået. 

Dybest set mangler iværksætterne de rette incitamenter til at skaffe kapital og skalere - og danskerne mangler den rette håndsrækning til at komme i gang og starte deres egen virksomhed. 

Nogle af de ting, vi kan gøre, er blandt andet at: 

  • Give iværksætterne et mere lukrativt skattegrundlag, der skal gøre det lettere at overleve de første år, tiltrække nye medarbejdere og rejse kapital. 
  • Lave en definition af iværksættervirksomheder, så de økonomiske incitamenter rammer lige præcis de virksomheder, der har brug for dem. 
  • Forny grundlaget for at uddele og realisere aktieoptioner
  • Mindske bureaukratiet
  • Sænke kapitalkravet for APS'ere så det bliver nemmere at komme i gang 
  • Give iværksætterne et fradrag, så de ikke er skattepligtige for, hvad der svarer til den normale dagpengesats. 

Det står indlysende for enhver, at vi er nødt til at styrke dansk iværksætteri. Vi gambler med fremtidens velfærd, hvis vi ikke styrker innovationen og skaber et mere attraktivt miljø for at nye virksomheder kan blomstre. 

Kontakt

Simone Skovshoved

Simone Skovshoved

Politisk konsulent

Email: simone@dkiv.dk

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon