14 . November , 2018

Dansk Iværksætter Forening mener, at verdensmål er forretningsmål

Af Peter Kofler, Formand Dansk Iværksætter Forening

Fattigdom, ulighed og livet på havet. Hvad sker der lige? Er Dansk Iværksætter Forening blevet en hellig NGO?

Nej! Vi ser tværtimod nye muligheder, markeder og virksomheder på et nyt felt. Måske er det slet ikke så fremmed for iværksætterne, når det kommer til stykket. Det handler om, at 193 statsledere er blevet enige om et behovskatalog med en efterspørgsel på 12 billioner dollars frem til 2030 og 70 billioner dollars fremover. Her har iværksætterne helt afgørende forudsætninger for at rydde bordet.

Hvis vi skal indfri verdensmålene, kan vi nemlig ikke optimere og effektivisere os til det. Der skal nytænkning til. Helt nye forretningsmodeller og løsninger. Vi skal med andre ord hacke verdensmålene.

Ifølge vores årlige iværksætteranalyse angiver knap 30 % af jer “at gøre en positiv forskel for verden” som afgørende for at starte egen virksomhed, men hvad har det med FN’s Verdensmål at gøre? For os iværksættere er nye begreber, som purpose og impact, noget medført, autentisk og oprigtigt. Vi kalder det bare vores hjerteblod.

Derfor kræver det faktisk ikke meget at perspektivere det, vi allerede gør til verdensmålene. Investorerne er vilde med det, fordi forbrugerne er. Vi ser som aldrig før social impact virksomheder få vind i sejlene. Spørg bare Too Good To Go eller Simple Feast. Fremtidens succesfulde virksomheder bliver ikke kun målt på evnen til at skabe profit. De bliver i høj grad målt på den forskel, de gør, og hvor meningsfulde de er for forbrugere, medarbejdere og samfundet. Virksomheder konkurrerer ikke længere blot om at være bedst i verden, men i højere grad om at være bedst for verden.

Med FNs verdensmål har vi en unik mulighed for at sætte en ny agenda og slå de etablerede. Det er derfor at årets Global Entrepreneurship Week (GEW) handler om verdensmålene og derfor vi med Erhvervsstyrelsen har lanceret Impact Challenge, hvor vi netop rækker ud til jer for at finde nye løsninger og håber på, at I vil dele jeres iderigdom.

I Danmark står vi stærkt på alle målene, vi skal bare være mere bevidste om vores eget udgangspunkt og vores styrker. Danske iværksættere har muligheden for at forandre verden, for vi i Danmark har mulighederne og styrkerne til at udvikle virksomheder, der gør store bidrag til en mere bæredygtig verden. De øvrige 169 lande i Global Entrepreneurship Network kigger i disse år misundeligt med fra sidelinjen, mens vi øger vores forspring.  

Sæt i gang!

Kontakt

Alex Randrup

Alex Randrup

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag