Ailefo skal være med til at sikre en bedre fremtid for vores børn og planeten. Det er filosofien bag Christiane Larsens opfindelse, økologisk modellervoks, der lige nu bliver eksporteret til 13 lande.

03. October , 2018

Bornholmsk iværksætter gør idealistisk opfindelse til eksportvare i 13 lande

Ailefo skal være med til at sikre en bedre fremtid for vores børn og planeten. Det er filosofien bag Christiane Larsens opfindelse, økologisk modellervoks, der lige nu bliver eksporteret til 13 lande.

Af Cecilie Fuhlendorff

I to år stod Christiane Larsen og rørte i køkkengryderne med økologiske råvarer. Hun ville udvikle en opskrift, der både var sund, bæredygtig og fri for kunstige ingredienser. Opskriften skulle være på økologisk modellervoks til Christianes dengang 5-årige datter. Hendes datter er nemlig en kreativ sjæl, der elsker at lege med hobbyprodukter, og når børn er den alder, så ender ting som modellervoks tit på huden og i munden. Det fik Christiane Larsen til at overveje, hvad hendes datter egentlig indtog af giftige ting gennem hendes hobbyprodukter. Derfor besluttede hun at prøve at lave et alternativ, der både gavner børn og den verden, de skal vokse op i.

“Hobbyproducenter er ikke forpligtede til at fortælle, hvad de putter i produkterne, så ofte står man som forbruger og kan ikke finde ud af, hvad de indeholder. Jeg undersøgte alternativer, men fandt ud af, at der ikke var nogen økologiske produkter. Min datter og jeg begyndte at lege lidt med det selv, og så udviklede jeg Ailefo. Det var nok ud fra en lidt idealistisk drøm om at gøre noget godt for vores planets og vores børns fremtid,” siger Christiane Larsen.

Fra ansat i det offentlige til selvstændig på kort tid I et par år eksperimenterede Christiane med forskellige råvarer og stod som en kemiker og afvejede og målte ingredienser, der kunne være med til at skabe det økologiske modellervoks. Til sidst var hun kommet frem til den endelige opskrift på modellervoksen, der ikke var giftig, ikke for klistret og bevarede farverne. Modellervoksen blev en succes i hjemmet, og den ville hun gerne dele med andre børnefamilier. Hun besluttede derfor at stoppe efter 18 år i den offentlige sektor som sygeplejerske og gå fuld tid på sin nye virksomhed.

“Jeg kunne godt tænke mig at skabe mit eget og prøve at få min egen virksomhed. Det lå også lige til højrebenet, når vi nu var i gang med at lege med det her. Jeg havde absolut intet begreb om at starte virksomhed. Jeg vidste knap nok, hvad et CVR-nummer var, men fik udarbejdet en minibusinessplan, og så tog jeg den derfra. Det har da været svært at gå fra fast indtægt til ingen indtægt og så at skulle banke det her op til noget, man kunne leve af en dag, men det gør jo motivationen desto meget større, fordi det er ens egen virksomhed,” siger Christiane Larsen.

Med gode råd fra Business Center Bornholm, og funding fra Bornholms Erhvervsfond kom modellervoksen på markedet i oktober 2016. I dag har Ailefo i alt 75 forhandlere, hvoraf 30 af dem er i udlandet. Modellervoksen bliver stadig lavet i hånden, og al omsætning går ind i virksomheden og til løn til en enkelt ansat. For nyligt er der investeret i nye og større maskiner, der skal gøre, at de kan producere endnu flere produkter, så virksomheden “virkelig bider sig fast”, som Christiane siger.

Instagram øger opmærksomheden Et af de midler, der virkelig fik gang i Ailefos internationale eksport, var det sociale medie Instagram. Med billeder af børn der leger, farverig modellervoks og sjove figurer har Christiane skabt en Instagramprofil, der har tiltrukket forhandlere fra hele verden. Og det har skabt nye kunder.

“Modellervoks er jo meget Instagram-venligt, fordi det kan give nogle fede billeder. Man kan komme ret langt ud i verden med Instagram og også uden at skulle betale en formue. Lidt over 90% af de udenlandske forhandlere, der har fundet os, fandt os via Instagram. Så sent som i sidste uge fik vi en henvendelse fra en Thailandsk forhandler, der havde fundet os der og gerne ville sælge vores produkter,” siger Christiane Larsen.

Sparring til eksport har hun også fået via det EU-støttede projekt “Bornholm ud i Verden” faciliteret af Væksthus Hovedstaden. Udover at blive vist frem på Instagram, så skal Ailefos produkter snart vises frem på en messe i Paris, hvor Christiane Larsen håber på, at investeringen i messen bringer nye forhandlere og distributører til virksomheden.

Flere produkter i fremtiden Lige nu er Ailefo stadig en mindre virksomhed, og Christiane Larsen tænker ikke, at der skal investorer ind endnu. Men i fremtiden er drømmen, at endnu flere hobbyprodukter skal tilføjes til sortimentet, og så kan det være, at der bliver brug for ekstra midler og investorer til at drive virksomheden.

“Drømmen er at få en række af sunde og naturlige hobbyprodukter, gerne så økologiske som muligt. Måske kommer jeg til at undersøge investorer, hvis vi skal ekspandere hurtigere på et tidspunkt. Lige nu skal vi bare have hjulene i gang og det hele til at køre med de nye maskiner,” siger Christiane Larsen.

Du kan se mere om Ailefo her

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag