Det er ”kvinder og iværksætteri”, der er på programmet, for der er nogle ting, der skal vendes op og ned på i dansk iværksætteri. Netop derfor afholder bl.a. Dansk Iværksætter Forening Female Founders. For at debattere årsagerne til, at der er så kvindelige iværksættere i Danmark og løsningerne på det.

09 . May , 2018

Female Founders indtager Danske Banks Kuppelsal

Der blev diskuteret kvinder og iværksætteri, da konferencen Female Founders den 2. maj fyldte Kuppelsalen i Danske Bank. Det er Dansk Iværksætter Forening, PwC og Danske Bank, der sammen stod bag konferencen, og både garvede og nye iværksættere var klar til at debattere, hvorfor vi har så få kvindelige iværksættere i Danmark. Og selvom der (for en gangs skyld) var et overtal af kvinder til iværksætter-eventet, så var begge køn repræsenteret i debatten, der forhåbentlig kan sætte gang i flere virksomheder med kvindelige CEO’er.

Da to barnevogne bliver rullet ind i Kuppelsalen få minutter før showstart, er der ikke nogen tvivl. Det her iværksætterarrangement bliver ikke som de mange andre, der ofte er fyldt med mænd i mørke jakkesæt. Det er ”kvinder og iværksætteri”, der er på programmet, for der er nogle ting, der skal vendes op og ned på i dansk iværksætteri. Netop derfor afholder Dansk Iværksætter Forening, Dansk Bank og PwC konferencen Female Founders. For at debattere årsagerne til, at der er så få kvindelige iværksættere i Danmark, hvilken økonomisk gevinst samfundet derfor går glip af, og hvad løsningerne er.

Det står nemlig skidt til med antallet af kvindelige iværksættere – især i Danmark. Det viser undersøgelser foretaget af blandt andet Forbes og Erhvervsstyrelsen. Hvor vi i 2011 havde 34% kvindelige iværksættere, ligger tallet i dag på 25%. Samtidig har kvindelige iværksættere langt sværere ved at hive investeringer hjem end deres mandlige kollegaer. Alligevel viser undersøgelserne, at når en kvinde står bag en start-up, kan der skabes 63% højere værdi, end når en mand står bag.

Så hvad gør vi for, at Danmark får flere kvindelige iværksættere? Der er ikke nødvendigvis kun ét svar på denne debat. Derfor er Kuppelsalen fyldt med folk, der kan belyse debatten fra forskellige perspektiver med det håb, at der kommer flere løsninger på bordet. En af de første iværksættere, der skal på banen er Ritu Jain, stifter af bofælleskabskonceptet LifeX. Hendes budskab til publikum er klart:

”Små piger mangler kvindelige forbilleder i iværksætteri og i ledelse generelt. Kvinder skal være med til at styrke hinanden og hjælpe hinanden frem i virksomhederne, og jo mere kvinder kan blive inspireret af hinanden, jo bedre bliver det i fremtiden,” lyder det.

“Vi skal også lige have tiden med” Og netop manglen på kvindelige forbilleder bliver debatteret af panelet, efter Ritu Jain afslutter. Et panel, der består af Toke Kruse, serieiværksætter og adm. direktør i Bilagscan, Louise Ferslev, CEO og co-founder af MyMonii, Maria Leerbeck, partner i Ladies First og stifter af Forlaget Fortæl, Louise Ertman Baunsgaard, stifter af LETZ SUSHI og investor og sidst Helle Neergaard, professor i entreprenørskab ved Aarhus Universitet.

Da vært Ane Cortzen spørger ”Hvorfor har vi ikke flere kvindelige iværksættere?” kommer uenighederne til syne. Mens Toke Kruse mener, at store dele af denne debat handler om egne valg fra kvindernes side, er Helle Neergaard af en anden overbevisning.

”Der er stadigvæk mange strukturelle barrierer i Danmark, og når vi sammenligner os med andre nordiske lande, så halter vi bagefter på ligestilling. Hvis vi ser på hele barselspolitiken, så er den en kæmpe barriere for kvinder, især i forhold til iværksætteri,” siger hun.

Louise Ertman Baunsgaard har dog forhåbninger om, at med flere kvindelige iværksættere som rollemodeller i Danmark, så vil de næste generationer følge med. Men vi må væbne os med lidt tålmodighed.

”Vi skal også lige have tiden med. Nu er jeg ikke selv barn af iværksættere, men nu bliver mine børn jo børn af en iværksætter. Så vil det forhåbentlig udvikle sig i fremtiden,” siger hun.

Håbefulde iværksættere pitcher nye start-ups Så hvordan skaber vi flere rollemodeller? En start kunne være at sætte handling bag ordene og få kvinder, der går med en iværksætterdrøm, på banen. I ægte Løvens Hule-ånd får publikum love til at høre seks iværksætter-idéer fra håbefulde iværksættere, der satser på at kunne overbevise en jury om deres idé og dermed vinde dagens pitch-session. Med virksomheder, der spænder over alt fra en forsikrings-app til et sundhedsrådgivningsfirma, pitcher seks forskellige kvinder deres virksomhedsgrundlag for juryen. En jury bestående af Søren Stig, Chairman hos The Nordic Impact Investing Company, Ekatarina Gianelli, Investment Director hos Inventure og Niel Murray, stifter af The Nordic Web.

I sidste ende er det madleveringsfirmaet GRIM (eatgrim.dk), der løber med sejren og dermed præmien, der lyder på en pakke med rådgivning fra Danske Bank Growth, en udvidet start-up profil på thehub.dk og en studietur til Kina og nHack, som knytter nordiske start-ups med Kinas marked.

Female Founders var længe ventet Spørger man deltagerne, så har der været brug for en konference som Female Founders. Det kan nemlig være let at glemme, at der er andre kvindelige iværksættere i samme båd, mener deltager Mette Dahl, der står bag virksomheden Dahl Design.

”Jeg er kommet i dag, fordi jeg var nysgerrig. Jeg er selv selvstændig, så jeg ville se, om der politisk set var nogle nye tiltag, der var kommet op. Det er vigtigt, at der bliver handlet på ordene, og at det ikke bare er tale. Men jeg håber, at der efter i dag kommer mere åbenhed omkring iværksætteriet. Og så har det været rart at finde ud af, at der faktisk er andre kvinder i erhvervet og andre kvindelige selvstændige - at det ikke kun er mænd,” fortæller Mette Dahl.

Kommende iværksætter Anne Rasch-Adamsem, der vil starte sorgogsavn.dk, er enig. Hun vil især bruge konferencens talere som inspiration til at fortsætte med at udvikle på sin virksomhedsidé.

”Jeg synes, det har været motiverende. Det er rart lige at komme herind og få en fornemmelse af området, altså kvindeligt iværksætteri, og få noget motivation til bare at køre på. Og det synes jeg allerede, jeg har fået indtil videre,” siger Anne Rasch-Adamsen, mens vinen bliver skænket, og dagen langsomt slutter af med networking i forsalen hos Danske Bank.

Kontakt

cecilie@d-i-f.dk

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag