05 . April , 2018

Tænk på medarbejdernes behov fra dag ét

Af Niels Agerup, Direktør, CCO, Ase

At realisere den gode idé kræver blod, sved og tårer. Det ved enhver iværksætter. Færre er opmærksomme på, hvor vigtigt medarbejdernes trivsel er, hvis det skal lykkes at stable en succesfuld virksomhed på benene. Det gælder såvel det psykiske som fysiske klima på arbejdspladsen.

Et hav af beslutninger skal træffes i en ny virksomhed, og helt vitale spørgsmål trænger sig på. Hvordan skal produktet markedsføres og toptunes? Hvordan skaffes kapitalen? Hænger økonomien sammen? Så ganske forståeligt hvis opmærksomheden på medarbejdernes trivsel fortoner sig. Men faktisk er der god grund til på et tidligt tidspunkt at gøre sig overvejelser om medarbejdernes velbefindende, hvis virksomheden skal generere vækst i fremtiden.

Jo bedre arbejdsmiljøet er, jo mere produktive og kreative er medarbejderne. Uanset om der er én, to eller 500 ansatte. Traditionelt betragtes investeringer i arbejdsmiljøet som en nødvendig omkostning for arbejdsgivere for at overholde arbejdsmiljølov og udvise social ansvarlighed. Men også for iværksættere, der ansætter den eller de første medarbejdere, giver det mening at fokusere på medarbejdernes ve og vel. Uanset om det er fysisk arbejde, serviceydelser eller vidensdeling, der efterspørges.

En arbejdsplads skal være et sted, man har lyst til at være – ikke kun for at arbejde. Iværksættere, der vil tiltrække talentfulde medarbejdere, bør være opmærksom på, hvad de forventer. Ikke mindst af hensyn til omsætningen. Et godt fysisk arbejdsmiljø gør, at ansatte får langt mere fra hånden. Sygefraværet og frustrationstiden er lavere, og det kan aflæses på bundlinjen.

At være opmærksom på hvordan virksomhedens kreative og menneskelige kræfter udnyttes bedst muligt behøver langtfra at være en større økonomisk udfordring. Meget kan klares med omtanke, hensyntagen og blik for de ansatte forskellige behov. Start processen allerede ved første medarbejder. Inddrag den enkelte i processen og vær åben for individuelle ønsker. For nogle er det måske adgang til en parkeringsplads, der gør forskellen. Tidlige erfaringer med medarbejderpleje er gode at have med, når og hvis virksomheden begynder at vokse. Masser af lys og et fornuftigt støjniveau er andre parametre, der gavner trivslen. Også farver har stor betydning for menneskers synsindtryk, humør og opfattelse og kan blandt andet bruges til at skabe en bestemt stemning på arbejdspladsen. På samme måde kan kunst være med til at stimulere farveindtryk og humør. Kunsten skal helst være neutral frem for provokerende og holdes i rolige nuancer, da kraftige farver kan virke ubehageligt for nogle.

Gode råd om medarbejderpleje Tænk medarbejderomsorg ind fra første ansættelse og inddrag de ansatte i processen

Medarbejdere er forskellige og har individuelle behov (eksempelvis ekstroverte og introverte)

Sørg for masser af lys, gode akustiske forhold, behagelige temperaturer og ventilation

Kontakt

Niels Agerup

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag