Årtiers forbandelse blev brudt, da it-virksomheden Netcompany med iværksætterikonet André Rogaczewski i spidsen først på året rundede 1000 medarbejdere. I tyve år havde ingen anden nystartet dansk virksomhed formået at passere den magiske grænse.

08 . December , 2017

Iværksættergejst giver virksomheder nyt liv

Af Lone Vibe Nielsen

Årtiers forbandelse blev brudt, da it-virksomheden Netcompany med iværksætterikonet André Rogaczewski i spidsen først på året rundede 1000 medarbejdere. Hvad politikere, regeringer og erhvervsfolk efterhånden troede umuligt, lykkedes for André Rogaczewski & Co. I tyve år havde ingen anden nystartet dansk virksomhed formået at passere den magiske grænse.

Nu sætter han sin lid til andre iværksættere. Uanset om de starter egen forretning eller virker som igangsættere i etablerede virksomheder, spiller iværksættere en vigtig rolle for Danmarks fremtid, vurderer Netcompanys 49-årige administrerende direktør og partner.

”Danmark har i den grad brug for iværksættere. Verden ændrer sig hurtigere, end vi tror, og virksomhederne har hele tiden behov for at genopfinde sig selv. Her spiller iværksættere en vigtig rolle,” siger André Rogaczewski.

Men der er brug for at gøre op med den traditionelle snævre definition af begrebet iværksætteri. 

”At være iværksætter har noget at gøre med, hvordan du er som menneske. Det kan udmønte sig i en virksomhed, der bliver stor og flot. Men det kan også føre til, at du driver din enkeltmandsvirksomhed. Eller at du som medarbejder anerkendes for dine ideer og innovative kræfter,” siger André Rogaczewski.

Iværksættere rykker

At få gjort iværksætterbegrebet bredere er nødvendigt for at få flere til at gå den vej og udleve deres potentiale.

”En iværksætter i dag er meget andet end en entreprenør, der har fået patent på en opfindelse og startet en virksomhed. En iværksætter kan være os alle. I bund og grund burde vi alle have en lille portion iværksætter i maven. Teknologien betyder i dag, at du kan finde på noget – og i løbet af uger kan det i princippet være ude hos milliarder af kunder. Det giver selv den lille iværksætter langt større muligheder for at få succes end tidligere, hvor det krævede forbindelser og penge i en helt anden grad,” siger André Rogaczewski.

Samtidig efterlyser Netcompany-direktøren større fokus på faglighed. At snakke sig til en iværksættersucces er ingen option for manden bag en af dansk erhvervslivs største solstrålehistorier, der har forgyldt ham og de to medstiftere.

Virkelystne, unge, populære

Stemmen er indtrængende, latteren rungende og håret vildere. Polskfødte André Rogaczewski elsker mennesker med drive og ambitioner. Tidligt spotter Netcompany unge talenter – ofte længe inden de er færdige med uddannelsen. Gennemsnitsalderen i it-virksomheden er 29 år – og udsigten over byens tage fra hovedkontoret ved Grønningen er lige så imponerede som de seneste års vækst i såvel omsætning som medarbejdere.

”Potentialet i dansk erhvervsliv er enormt. Masser af danske virksomheder kunne vokse sig meget større, hvis de blot får et puf i den rigtige retning. Her er den nytænkning og idéudvikling, som iværksættere byder ind med, helt afgørende. Ofte går udviklingen i en virksomhed i stå, når den har nået en vis størrelse. Her kan iværksættere byde ind med input til, hvordan virksomheden kan rykke fra for eksempel 50 til 200 medarbejdere. Eller fra 250 til 500,” siger André Rogaczewski.  

Faktisk får han det nærmest fysisk dårligt af stilstand. Næste mål for Netcompany er at være med til at digitalisere industrier i hele Europa. “Nå 2000 medarbejdere - tænk stort”, lyder opfordringen til såvel iværksættere som etablerede virksomheder.

Bryd vanens magt

Men desværre holder mange virksomheder sig tilbage. Mange danske virksomheder har eksempelvis 50 medarbejdere og måske haft det i fem, ti, femten år. De virksomheder kunne gå hen og blive meget større, hvis deres mindset bare ændres en smule.

”Selv synes de, det går meget godt: ‘Vi tjener ti procent, har faste kunder, hus, bil, familie og rejser på ferie tre gange om året. Vi hygger os’. Men i virkeligheden har de måske brug for en, der kommer og siger: Nej, I sælger til ét land. I sælger én linje af produktet. I har ikke digitaliseret produktet endnu. I har ikke lavet det om til en service endnu. I kunne sælge det her i 25 lande. I kunne blive 300 ansatte i Danmark. Eller 500. I skal bare gøre sådan her,” siger André Rogaczewski.

Det gælder med andre ord om at holde iværksætterånden i hævd, uanset hvilken størrelse virksomheden har. Netcompany har da også genopfundet sig selv mindst fire gange, forklarer direktøren, og det er nødvendigt for at holde trit med udviklingen. Uanset virksomhedens størrelse. 

”Der er mega potentiale til at skabe Danmarks næste store virksomhed – og her er brug for iværksætteren. Det gælder om at finde gejsten i virksomheden. Det er super, super vigtigt. Har man den ikke selv, skal man finde én, der kan finde den for én. Som kan spotte hvilken retning, udviklingen går, hjælpe virksomheden med at bevæge sig den vej og udvikle de nødvendige kompetencer. Det er iværksætteri. Big time. Internt i en virksomhed. Og det er lige så vigtigt i dag som at gå den traditionelle iværksættervej og starte egen virksomhed,” siger André Rogaczewski.

Træt af snak om kreativitet

Få år gammel flyttede hans forældre til Danmark og slog sig ned i Aalborgs ”ghetto”, hvor André Rogaczewski voksede op. I folkeskolen blev han drillet for at være anderledes. Siden har André Rogaczewski set det som et adelsmærke at skille sig ud. For ham handler vejen til succes som iværksætter om talent, vilje og selvtillid. Og måske vigtigst af alt faglighed, faglighed og faglighed, understreger han.

”Nogle gange ligger ideen lige rundt om hjørnet,” siger André Rogaczewski.

Netop evnen til at se muligheder kombineret med stærk faglighed er kernekompetencen for vor tids iværksætter - modsat tidligere, hvor den traditionelle iværksætter typisk var en Ole Opfinder-type, der havde taget patent på en opfindelse og så masseproduceret den. Men det handler langt fra om kreativitet alene, understreger han.

”Alt for mange i iværksættermiljøet taler om at være iværksættere uden reelt at være det. Vi har mange wannabe-iværksættere. Jeg er træt af foredrag om kreativitet og iværksætteri. Om at bryde rammer og være kontroversiel. Alt for mange taler og taler og stiller spørgsmål uden at give svar,” siger André Rogaczewski.

De vil gerne gå på tværs, være modige og kreative. Men ofte er det ifølge André Rogaczewski sådan, at den, der ikke siger så meget, men sidder tæt på og har en stor viden på et område, rent faktisk rummer det, der skal til for at få succes.

”Der er masser af skjulte iværksættere derude, som bare lige skal have det sidste puf. Det er dem og det uforløste potentiale, der interesserer mig,” siger André Rogaczewski.

Viden tilsat passion

Umiddelbart findes der ingen enkel opskrift på, hvad der skal til for at få flere iværksættere til at tage springet. Langt hen ad vejen handler det om talent og vilje kombineret med troen på, at det kan lade sig gøre. Det handler i høj grad om, hvordan vi opdrager vores børn tilsagt en stor portion erkendelse af, at faglighed er nødvendig, understreger han.

”Faglighed, faglighed, faglighed. Undervurder det nu ikke. Gør dig nu dygtig til et eller andet. Go for it. For God´s sake. Jeg tror meget lidt på den antagelse, som har hersket i Danmark, om at vi ikke behøver være dygtige til noget. Fordi vi kan google os til alting, ” siger Andrè Rogaczewski.

Det er helt, helt forkert, mener han.

”Du er faktisk nødt til at have temmelig meget faglighed for at kunne eksekvere inden for noget. Hvis du eksempelvis skal have en ny type linse, keyboard eller hvad som helst, så nytter det ikke, at du skal slå alt op. Tro mig. Du skal have arbejdet med og forstået alt om linser. Ellers kommer du ikke på det. De virksomheder, der kommer længst i forhold til iværksætteri, det er folk, har den passion og den faglige indsigt,” siger André Rogaczewski.

Forældre - vejen til succes

Men iværksætteri handler også om opdragelse. Det gælder om at bakke børnene op og give dem troen på, at de er dygtige. Ikke nødvendigvis til alt – men det, de rent faktisk viser interesse og talent for, konkluderer Andre Rogaczewski. Den opbakning, fik han selv hjemmefra, og i dag forsøger han at give sine egne børn det samme.  For forældrene er ubetinget de vigtigste personer til at guide de kommende generationer af iværksættere.

”Mange af mine kammerater fra barndommen har som voksne sagt til mig: Bare jeg havde haft nogle forældre som dine. Og ja, succes handler om talent, faglighed og vilje, men det handler også om selvtillid og selvværd. Det kræver gåpåmod – og det får man ved de små sejre gennem livet. To iværksættere kan sådan set have samme ide og de samme evner. Men hvor den ene har opbygget selvtillid, er den anden ikke blevet påskønnet og har oplevet nederlag på nederlag. Det gør forskellen. Uden den grundlæggende selvtillid er det rigtig svært at gå ud og få succes, ”siger Andre Rogaczewski.

Talent forpligter

På samme måde er der ifølge Netcompany-direktøren masser af mennesker, som har talent uden at have vilje. Den kombination har André Rogaczewski det svært med.

”Hvis man har talent, har man faktisk en forpligtelse til at have vilje. Mens talent kommer indefra, er vilje noget man skal oppebære. Noget man skal skabe inde i sig selv. Der er nogle børn… du kan bare se det på dem, allerede når de er fem-seks år, at de har et særligt talent. Logiske børn, musiske børn. Du kan se med det samme. Der er bare noget, de kan. Der har man som menneske i høj grad en forpligtelse til at udnytte sit talent,” siger Andre Rogaczewski.

Drengedrømme realiseret

Som barn var han aldrig i tvivl om, at han ville få en beundringsværdig karriere. Som musiker, virksomhedsleder eller forfatter. Allerede dengang havde André Rogaczewski store ambitioner om at gøre en forskel. Han ville gerne ”vinde i livet” og få indflydelse på såvel sit eget liv som sin samtid.

”Jeg har altid drømt om at blive noget specielt. Jeg vil gerne indrømme, at jeg også drømte om at blive rig. Hvem drømmer ikke om det, når man er dreng. Ellers er der noget galt. Jeg ville gerne have været Paul McCartney og skrevet Beatles-sangene sammen med John Lennon. Eller omvendt. Jeg ville gerne have været Ernest Hemingway og skrevet Hvem ringer klokkerne for?. Hvem ville ikke det. Jeg havde mange drømme, men kun de færreste af os aner, hvad vi ender med at blive. Selv har jeg læst matematik og datalogi, men overvejede også at læse litteratur. Samtidig var jeg fritidsmusiker. For mig var det ikke noget let valg,” siger André Rogaczewski.

Introverte nørder

At valget faldt på it-verden har han aldrig fortrudt. Netcompany-direktøren har altid haft talent for systematik – og for at se, hvad der kommer lige om lidt.  I dag ser André Rogaczewski sig som brobygger mellem højre og venstre hjernehalvdel og fremelsker det bedste fra begge verdener.

”Dengang var it-verden noget helt andet. Folk syntes, det var noget mærkeligt noget at vælge. Der var sådan en maskinstormertilgang til det i 1970’erne og firserne. Det blev betragtet som indadvendt og introvert. For langt de fleste var det noget, der foregik inde i en bank eller på et militært anlæg. Og dem, der arbejdede med det, blev betragtet som mennesker, der intet vidste om livet. Teknologien kunne bruges til at flytte penge fra en konto til en anden eller sende et missil afsted fra en undervandsbåd – men det kunne ikke bruges til noget, der havde med livet at gøre. Sådan var holdningen. Heldigvis har det ændret sig i dag, ” siger André Rogaczewski.

Fremtidens helte

Selv er han ikke bange for at påtage sig sin del af æren for, at synet på informationsteknologien i dag er mere positivt. Når langt flere mennesker i dag forstår, hvor vigtig den er - og hvad den rent faktisk bruges til, skyldes det ikke mindst en ny måde at kommunikere på.

Her går Rogaczewski forrest og tøver ikke med at kalde de ansatte i Netcompany for digitale helte. For enhver virksomhed er det helt essentielt at finde ind til kerneværdierne, formulere dem og stå på mål for dem, pointerer Netcompany-direktøren.

”Vi er med til at designe fremtidens samfund – så skal vi også lave løsninger, der gør, at vi har lyst til at bo der. Hvis jeg spørger en medarbejder i Netcompany, hvad han laver, og svaret er: ‘Jeg sidder og programmerer’, så siger jeg: ‘Det må du aldrig sige. Du kan sige, at du er i gang med at hjælpe en ambulance med at finde vej, at du redder menneskeliv, at du hjælper med at udbetale børnepenge eller opkræve skat’,” afslutter André Rogaczewski.

Kontakt

Lone Vibe Nielsen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag