08 . December , 2017

Erhvervs- og iværksætterpakken er en julegave med forkert modtager

Af Peter Kofler, Formand Dansk Iværksætter Forening

Julen står for døren. Under træet venter den pakke til landets iværksættere, som regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale har strikket sammen. Indpakningen er flot, men med indholdet kan man komme i tvivl, om pakken var tiltænkt nogle andre, idet den rummer mest til investorerne.

Nu skal man aldrig fnyse af gaver. Slet ikke når de er givet med kærlighed. Så herfra skal lyde ét velment tak. Umiddelbart kommer hovedparten af landets iværksættere næppe til at mærke den store forandring i kølvandet på de konkrete initiativer i erhvervs- og iværksætterpakken. Men hensigten er god, og signalet ”vi ved, I er derude” et vigtigt skridt i erkendelsen af, at iværksættere er motoren i en eksponentielt samfundsudvikling til at skabe ny velstand og udvikle vores velfærd. Derfor glædeligt og klogt, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har taget konsekvensen og gjort regeringens iværksætterpanel permanent. Det vækker anerkendelse i iværksættermiljøet.

Men på trods af den nye iværksætterpakke efterlyser fire ud af fem iværksættere alligevel større politisk fokus på vilkårene for iværksætteri. Det viser Dansk Iværksætter Forenings nye, store iværksætterundersøgelse, som man kan læse meget mere om inde i magasinet.

Selv om VLAK-regeringen utvivlsomt har opprioriteret iværksætteri og entreprenørskab, mangler der endnu kvantespring, hvis Danmark igen skal være en førende iværksætternation. Vilkårene for iværksættere bliver relativt ringere i forhold til iværksættere i andre lande. Danmark rutsjer ned af de internationale ranglister over iværksætteri og entreprenørskab. Senest tog Danmark endnu en placering ned af listen på Global Entrepreneurship Index, og bekræfter igen, at Danmark de sidste ti år har taget den største målbare nedtur, som Global Entrepreneurship Index nogensinde har målt for en top 10-nation.

En kæmpe udfordring er, at det økonomisk ikke kan betale sig at være iværksætter i Danmark. Må jeg minde om, at 40 procent af alle selvstændige ifølge Danmarks Statistik tjener, hvad der svarer til højeste bistandssats. Her er der meget tilbage at ønske.

Det er ganske vist stadig meget prestigefyldt at være iværksætter. Befolkningen respekterer og værdsætter iværksættere, men lysten til selv at tage springet er langt fra overvældende. Trods massiv positiv omtale af iværksætteri, er det stadig kun et fåtal af danskerne, der driver egen virksomhed. Lønmodtagerkulturen har stadig godt og grundigt fat i danskerne – og det forhold ændrer regeringens iværksætterpakke desværre ikke på.

Udsigten til usikre økonomiske forhold er den største barriere for at tage springet. Gør vi det alligevel, er det først og fremmest friheden og uafhængigheden af andre, der trækker. For de fleste iværksættere er friheden i arbejdslivet langt vigtigere end drømmen om den store exit. Men selv om man ikke drømmer om store guldrandede exits, så skal hverdagen trods alt også løbe rundt, og der skal være bedre muligheder for at tjene penge, vokse og skabe noget uden, at al tiden skal gå med administrative byrder, digitalt bøvl, kontroller af alle slags og betalinger af skatter og afgifter. Her mangler regeringen for alvor at sætte ind.

En anden kæmpe udfordring er den manglende iværksætterkultur. Alt for få tager springet og skaber noget på egen hånd. I dag kommer lysten og inspirationen først og fremmest fra rollemodeller samt familie og venner. Kun for ganske få procent har skoleundervisningen leveret den primære motivation. Det må og skal kunne gøres bedre.

Iværksætteri burde ganske enkelt være et fag på uddannelsesinstitutionerne. Det mener syv ud af ti iværksættere i Dansk Iværksætter Forenings iværksætterundersøgelse. Det kræver et opgør med systemet, der honorerer den fejlfri præstation inden for nøje definerede rammer. Der skal skabes respekt for initiativ og ansvar og ikke mindst lavpraktiske egenskaber som købmandskab og godt håndværk. Om lærere og undervisere nogensinde kan løfte opgaven, kan være svært at se.

Vi ønsker alle iværksættere god jul og et indbringende nytår.

Kontakt

pkofler

Email: peter@d-i-f.dk

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag