Tv-vært og sangerinde Annette Heick og folketingsmedlem Rasmus Jarlov stortrives i showbizz og politik. Men de er også drevet af passionen om at skabe noget stort og kæmper i disse år med at få etableret deres virksomheder og genopfinde sig selv som iværksættere

30. August , 2017

Passionen overvinder bekymringerne

Rasmus Jarlov og Annette Heick har begge skiftet karriereretning og startet egen virksomhed. 

Tv-vært og sangerinde Annette Heick og folketingsmedlem Rasmus Jarlov stortrives i showbizz og politik. Men de er også drevet af passionen om at skabe noget stort og kæmper i disse år med at få etableret deres virksomheder og genopfinde sig selv som iværksættere. Det indbefatter hårdt arbejde, spekulationer og søvnløse timer, men også en særlig lykkefølelse.

Af Lone Vibe Nielsen

For Annette Heick kom ideen om at skabe et unikt mad- og gæstehus med hjemlig atmosfære i Allinge på Bornholm nærmest som en åbenbaring for tre år siden, mens tanken om at starte turistbusselskabet ”Hamlet Tours” langsomt spirede frem hos Rasmus Jarlov. Den konservative politiker røg ud af Folketinget ved valget i 2011 og skulle ganske enkelt have noget andet at lave.

I dag har ingen af dem fortrudt, at de tog springet og blev iværksættere. Tværtimod. Efter en årrække med økonomisk lavvande og usikkerhed begynder resultaterne nu at vise sig.

”Jeg er så lykkelig for, at jeg ikke blev genvalgt i 2011. At starte egen virksomhed og se den vokse er en af de største glæder, jeg har haft i mit liv,” siger Rasmus Jarlov.

På samme måde oplever Annette Heick, at iværksætteriet giver hende et særligt personligt drive.

”Når jeg vågner om morgenen, har jeg bare ekstremt meget energi, fordi jeg er på vej mod noget større, jeg selv er med til at definere. Og det er ret skønt. Faktisk rigtig dejligt. Så kan jeg gå i gang med at rense lokummer,” siger Annette Heick.

LEDIG PÅ HOTELRUNDFART Begge trives i dag som virksomhedsejere. Men det var meget forskellige omstændigheder, der førte til oprettelse af henholdsvis restaurantkoncepthuset Rå i Allinge og Hamlet Tours i København, der er målrettet velstående amerikanske turister.

Med valgnederlaget som ubehagelig kendsgerning gik Rasmus Jarlov i gang med at overveje sin fremtid. Skulle han tilbage til Novo Nordisk, gøre som talrige tidligere politikere og forsøge sig som lobbyist eller noget helt tredje?

”Det bedste, jeg kunne finde på, var at lave de her mere personlige sightseeing-ture for mindre turistgrupper. Det er ikke sådan specielt genialt. Men det virker fint, og jeg synes, at der var et udækket behov på det marked,” siger Rasmus Jarlov.

MED HATTEN I HÅNDEN Første skridt på vejen mod at blive selvstændig var et buskørekort, som Rasmus Jarlov tog på en køreskole i Brøndby sammen med andre ledige. Næste var at få kunderne i hus. Med en A4-powerpoint i hånden gik han rundt til hotellerne i København og præsenterede, hvad Hamlet Tours kunne tilbyde.

”Godt gammeldags salgsarbejdet og utroligt nok lykkedes det at få nogle kunder. Særligt et hotel, Marriott, syntes godt om det. Første år var der underskud, hvilket der vist ofte er, når man starter egen virksomhed. Det var egentlig først andet år, jeg syntes, det blev rigtig spændende. Her skulle jeg afgøre med mig selv, om jeg turde køre videre. Potentialet var der, men min økonomi var virkelig langt nede. Jeg måtte låne 20.000 kroner af min mor og var ret nervøs,” siger Rasmus Jarlov.

Trods vanskelighederne besluttede han at fortsætte.

”Det er jeg lykkelig for i dag, hvor vi er tolv mand, kommet i flere internationale guidebøger og kører en masse amerikanske ægtepar rundt i hovedstadsområdet og kigger på Kronborg, Frederiksborg Slot, Roskilde Domkirke og den type seværdigheder,” siger Rasmus Jarlov.

ÅBENBARING FØR ULYKKE For Annette Heick og hendes mand Jesper Vollmer kom iværksættervisionen mere eller mindre som et lyn fra en klar himmel. Ideen opstod på Folkemødet 2014, hvor hun var inviteret til en middag.

”Der fik jeg en eller anden form for tunnelsyn og vidste med ét præcis, hvad vi skulle lave. Det var meget mærkeligt. Pludselig var alle visionerne på plads, og jeg ringede hjem til Jesper og var fuldstændig overgearet: Jeg ved, hvad vi skal. Vi skal købe en grund i Allinge og bygge et hus. Det er underligt, hvordan sådan noget opstår. Men det gjorde det bare. Og nu står vi så her tre år efter,” siger Annette Heick.

Realiseringen af Rå-konceptet med madhuset af samme navn i Allinge blev imidlertid noget anderledes, end parret havde forestillet sig. Under en familieferie i januar 2015 brækker Jesper Vollmer nakken ved en alvorlig badeulykke, og trods ihærdig genoptræning måtte han opgive sit job som køkkenchef i kongehuset.

”Vi ville meget gerne have været ulykken foruden, skal vi ikke bare sige det sådan. Det havde været skønt, hvis Jesper kunne have arbejdet ved siden af. Pludselig stod vi med en ikke tilstedeværende lønindtægt. Den ekstra sten blev lagt i rygsækken, og den havde jeg ikke lige tænkt ind i budgettet. Og så slås han stadig med et handicap. Derfor har det måske også taget lidt længere tid at komme op i omdrejninger. Men jeg føler, at vi er godt på vej,” siger Annette Heick.

FLASKET OP SOM LØNMODTAGER At Rasmus Jarlov skulle blive selvstændig erhvervsdrivende lå ingenlunde i kortene, mens Annette Heick et stykke af vejen er fulgt i forældrenes – Hilda og Keld Heicks - fodspor. Selvom Hilda Heick, som Danmarks første kvindelige uddannede af slagsen, faktisk var ansat som programmør hos medicinalfirmaet Lundbeck i 18 år, har duoen i en årrække været selvstændige entertainere, og dermed vist en anden karrieremulighed end lønmodtagervejen. For Annette Heick er det afgørende dog, om man har iværksættergenet.

”Man kan ikke lære folk at være iværksættere. Enten har man det i maven, eller også har man det ikke. Man skal have en enorm risikovillighed, være virkelig passionsdrevet og turde vågne om morgenen uden at ane, hvordan man får betalt sin husleje eller andet. Det kræver is i maven hele vejen igennem. Det er megaopslidende. Men når man kommer gennem nåleøjet, er det så stor en optur, at man tænker: Det kan jeg gøre igen,” siger Annette Heick.

Begge Rasmus Jarlovs forældre var offentligt ansatte, og selv havde han med egne ord fulgt standardvejen. Gymnasium, millitæret, uddannet cand. merc. og ansat i Novo Nordisk. Og ja, så politiker.

”Det var mere oplagt. Jeg har da haft den tanke, at det kunne være fedt at blive selvstændig erhvervsdrivende. Jeg manglede bare den gode ide. Men så opstod turistideen, og den voksede i mig, og jeg kastede mig ud i det,” siger Rasmus Jarlov.

FORKERTE IDOLER At fremelske en iværksætterkultur er muligt, vurderer Rasmus Jarlov på baggrund af egne erfaringer. Men de unge mangler forbilleder fra den verden.

”I Danmark har vi det problem, at unge mennesker går efter noget andet end at blive iværksættere. De vil hellere arbejde med kommunikation, var min erfaring fra Novo Nordisk. Der mangler ganske enkelt flere fortællinger om, hvor fedt det er at starte egen forretning. Flere ville gå iværksættervejen, hvis der var nogle flere iværksætteridoler som modvægt til den snakkende klasses helte Mogens & Kristiansen,” siger Rasmus Jarlov.

IVÆRKSÆTTERSPEJL EFTERLYSES Også Annette Heick efterlyser fortællinger om iværksætterlivet, mens det er allermest intenst.

”Vi hører masser af historier om dem, der lige er blevet solgt til en kapitalfond og tjent millioner. Eller om dem der er gået konkurs. Men vi mangler historierne om dem, der er i gang, så vi kan spejle os i dem og deres erfaringer. I virkeligheden savner jeg tit sparringspartnere. Vi kunne bruge hinanden bedre og skabe et iværksættermiljø, hvor man kunne tale om de udfordringer, vi står med her og nu. Langt hen ad vejen er det de samme problemer, vi støder ind i,” siger Annette Heick.

Selv har Annette Heick valgt at stå for alt det praktiske selv så som løn, bogholderi og toiletrens.

”Jeg laver alt selv. Bilag og alting. Jeg har ikke råd til en sekretær. På andre tidspunkter som nu i morges klokken seks skurer jeg lokummer. Der er nogle, der siger: hvorfor har du ikke nogen til det? Svaret er enkelt. Fordi det koster penge,” siger Annette Heick.

“Men jeg er meget bevidst om, at jeg som kvinde og 45-årig lige om lidt skal gennem det nåleøje, som måske kun fem kvinder på min forældres generation har formået. Der er kun efterspørgsel på ganske få. Jeg kan gøre alt, men jeg kan ikke vide, om jeg er en af den håndfuld fra min generation, som klarer det. Derfor er jeg meget bevidst om, at der også skal være noget andet i mit liv. Jeg nægter at sidde passivt tilbage med en passion, der bare gik død.” - Annette Heick

Under sommerens folkemøde i Allinge på Bornholm toppede aktiviteterne i restaurant og konferencehuset Rå, der i ugens anledning var udvidet med en rosébar og et restauranttelt. Antallet af ansatte nåede op på 25, og personaleudgifterne rundede 250.000 kroner.

”Der skal altså rimelig mange hovedretter over disken, før der kommer 250.000 kroner hjem. Så kan man sige: shit. Det var en total fiasko. Nej, overhovedet ikke. Det er første år, og vi er blevet mange erfaringer rigere. Nu ved vi, at mange ting skal gøres på en helt anden måde næste år,” siger Annette Heick.

FORÆLDREANSVAR TYNGER At kaste sig ud i iværksætterlivet er særligt udfordrende, når man som Annette Heick og Jesper Vollmer har en familie at forsørge. Og de to sønner på 13 og otte år har da også mærket, at omstændighederne er nogle andre med iværksætterforældre.

”Det kræver mod at kaste sig ud i et iværksættereventyr. Der er nogle ting, man sætter på spil. Det har jeg valgt at kommunikere klart til mine børn: Der er en potentiel risiko for, at ting kan gå dårligt. Derfor er vi måske lidt alvorlige i øjeblikket eller arbejder ekstra meget. Jeg er også nødt til at sige til dem, at der er noget, vi ikke har råd til. Og jeg har lånt af deres sparepenge. Mange synes, det er hårdt. Men det er også fedt, at børnene lærer, at det sgu koster blod, sved og tårer, hvis man vil forfølge sine passioner,” siger Annette Heick.

For arbejdskrævende er det at få en virksomhed stablet på benene og kontrasten til lønmodtagerlivet iøjnefaldende. ”Som iværksættere er vi gode til at bilde os ind, at vi kan bestemme over vores egen tid. Men efterhånden finder man ud af, at det reelt betyder, at man aldrig har fri. Samtidig går det op og ned med økonomien. Der er forskellige bølger, som man skal være klar til at ride med på. Det er der mange, der går ned på undervejs,” siger Annette Heick.

Rasmus Jarlov havde ikke familie, da han besluttede sig for at kaste sig ud i sit iværksætterprojekt.

”Det er langt fra sikkert, at jeg havde fået lov eller havde turdet tage skridtet, hvor jeg gik ned på stort set ikke at have nogen indkomst, hvis jeg havde en familie. Alle i min omgangskreds syntes, at det var lidt åndssvagt, da jeg startede. Men jeg bor billigt til leje ude i Nordvestkvarteret, så det var medvirkende til, at jeg kunne klare mig for rimelig lidt og leve på en sten i en periode,” siger Rasmus Jarlov.

INGEN VIRKSOMHED UDEN PENGE Netop en fornuftig økonomi som startgrundlag er Annette Heicks bedste råd til kommende iværksættere: Skaf noget startkapital.

”Det er simpelthen vigtigt. Det kan ikke siges mange gange nok: Det koster penge at tjene penge. Det er der mange, som ikke ved. I begyndelsen har man underskud på underskud. Derfor er man nødt til på en eller anden måde at have nogle penge med sig. Hvis man ikke har nogen, skal man finde en sleeping partner, en eller anden makker, som har nogle penge. Ellers kan man ikke skabe en ny virksomhed. Det er simpelthen ikke muligt,” siger Annette Heick.

“Jeg laver alt selv. Bilag og alting. Jeg har ikke råd til en sekretær. På andre tidspunkter som nu i morges klokken seks skurer jeg lokummer. Der er nogle, der siger: hvorfor har du ikke nogen til det? Svaret er enkelt. Fordi det koster penge.” - Annette Heick

Selv havde ægteparret gennem årene afdraget rigtig meget på deres hus i Sverige – og var blevet drillet gevaldigt med det. Hvorfor tager I ikke afdragsfri lån, blev de ofte spurgt.

”Jeg er blevet kaldt gammeldags og mange andre ting. Men vi har afdraget så meget, vi overhovedet kunne. Det hjalp os til at starte den her virksomhed. Vi skulle bruge et ret stort beløb, som vi så kunne låne i huset. Det er det, vi lever af. Nu begynder det at klemme, men vi kan også mærke, at potentialet er der. Kan vi holde snuden over vandet endnu et år uden løn, så er den der. Det er jeg helt sikker på,” siger Annette Heick.

DYRK DEN GODE IDE For Rasmus Jarlov er det vigtigste – og det svære – at få den gode ide. ‘Hvad er det for en forretning, jeg kan lave, som er levedygtig. Det skal man tænke længe over’, pointerer han.

”Sådan nogle ideer kommer ved, at man arbejder med det. Jeg havde en svag ide om at lave et eller andet inden for turistbranchen. Noget med noget sightseeing. Så gik jeg i gang med at analysere markedet og så på, hvad det er, konkurrenterne tilbyder. Stillede det skematisk op på alle mulige forskellige måder. Langsomt ud af den proces kom ideen med, at det var præcis det her, vi skulle lave. At få den stærke ide, der fungerer, er nærmest 80 procent af at starte virksomhed,” siger Rasmus Jarlov.

”I Danmark har vi det problem, at unge mennesker går efter noget andet end at blive iværksættere. De vil hellere arbejde med kommunikation, var min erfaring fra Novo Nordisk. Der mangler ganske enkelt flere fortællinger om, hvor fedt det er at starte egen forretning.” -  Rasmus Jarlov

Og så skal det helst være inden for et felt, hvor man selv har noget at bidrage med, pointerer han. Selv er Rasmus Jarlov meget historieinteresseret og var da også guide på firmaets allerførste tur, der blev lidt af en oplevelse for turisterne. Og lidt af et mareridt for Rasmus Jarlov.

”Det gik fuldstændig galt. Jeg havde lejet en bus og skulle køre gæster til rundvisning på Frederiksborg Slot. Men bussen gik i stå, fordi jeg havde hørt radio i en pause, hvilket åbenbart var nok til at kvæle batteriet. Så jeg måtte have fat i Dansk Autohjælp. Det var helt håbløst,” fortæller Rasmus Jarlov.

LÆNGE LEVE PASSIONEN Glæden ved at drive virksomheden i Allinge får dog ikke Annette Heick til at droppe scenelivet.

”Jeg holder sindssygt meget af mit job som kunstner. Men jeg er meget bevidst om, at jeg som kvinde og 45-årig lige om lidt skal gennem det nåleøje, som måske kun fem kvinder på min forældres generation har formået. Der er kun efterspørgsel på ganske få. Jeg kan gøre alt, men jeg kan ikke vide, om jeg er en af den håndfuld fra min generation, som klarer det. Derfor er jeg meget bevidst om, at der også skal være noget andet i mit liv. Jeg nægter at sidde passivt tilbage med en passion, der bare gik død,” siger Annette Heick.

At være politiker er også et usikkert karrierevalg, pointerer Rasmus Jarlov, der deler ønsket om at kunne kombinere de to sider af sit arbejdsliv. At være selvstændig erhvervsdrivende og opleve regelsættets tynge giver mange input til folketingsarbejdet. Hverken forretningen eller det politiske virke vil han undvære. Heller ikke hvis han en dag fik mulighed for at udleve enhver politikers hedeste drøm.

”Hvis jeg var minister, ville jeg ikke have råd til bare at lade virksomheden sejle. Enten kan man sige, at folk, der har en virksomhed ikke må stille op til Folketinget, eller også er man nødt til at acceptere, at de skal have begge dele til at fungere. For nylig havde jeg orlov fra Folketinget for at koncentrere mig om virksomheden, fordi min daglige leder havde sagt op. Jeg var nødt til at agere, hvis jeg ikke skulle stå med et underskud på to millioner kroner ved årets udgang, ” siger Rasmus Jarlov.

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag