Lige som andelsbevægelsen i forrige århundrede drev udviklingen frem, kan iværksætteri blive en fantastisk motor til fremgang og vækst. Det er budskabet fra iværksætter og investor Tommy Ahlers, som rådgiver regeringen om, hvad der skal til for at få flere virksomheder til at vokse sig store.

08. June , 2017

Fællesskab – nøglen til mere iværksætteri

[et_pb_section bb_built="1"][et_pb_row][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text]

Lige som andelsbevægelsen i forrige århundrede drev udviklingen frem, kan iværksætteri blive en fantastisk motor til fremgang og vækst.

Det er budskabet fra iværksætter og investor Tommy Ahlers, formand for Iværksætterpanelet, som skal rådgive regeringen om, hvad der skal til for at få flere virksomheder til at vokse sig store.

- Helt overordnet skal iværksætteri fylde mere, og hele befolkningen skal involveres på den ene eller anden måde. Tænk hvis det blev lige så almindeligt at investere i iværksættervirksomheder som i mursten og pensionsordninger, der i dag hovedsageligt går til udenlandske aktier. I Danmark har vi tradition for at dele. Andelsbevægelsen er det bedste eksempel – og jeg ser tydelige tråde herfra frem til iværksætteri i dag, siger Tommy Ahlers.

 

Mere vokseværk

Ni ud af ti virksomheder i Danmark har under ti ansatte, men desværre bliver vækstpotentialet her langt fra udnyttet tilstrækkeligt.

- I Danmark har vi en masse små virksomheder. De er meget vigtige, men jeg gad godt se flere af dem vokse. Lad os være mere ambitiøse. Evner forpligter, og mange af dem, der har evnen til at starte deres egen virksomhed, har også evnen til at gøre den endnu større, hvis de tør. Det er ikke evnerne, men snarere modet der mangler, siger Tommy Ahlers.

 

Indblanding nej tak

For langt de fleste iværksættere handler det sjældent om, at personen skal blive utrolig rig på en eller anden idé, understreger iværksætterikonet.

- Tværtimod deler alle de virksomheder, som jeg har startet, investerer i eller hører om, med medarbejderne. På den måde er vi nærmest tilbage til OD eller ØD (overskudsdeling eller økonomisk demokrati red.), siger Tommy Ahlers.

Umiddelbart er Iværksætterpanelet med formandens ord en ”sjov størrelse”. Man beder en ok iværksættere om at fortælle, hvad staten kan gøre:

- Umiddelbart ville jeg svare – og har hidtil svaret: Ingenting, siger Tommy Ahlers og fortsætter:

- Just stay the fuck out and let us do our job. Vi er iværksættere og typen, der går op imod store potentielle konkurrenter. Det er det mindset, mange iværksættere har. Men vi er jo også en del af samfundet og dermed også underlagt regler, som bare gør det sværere at være iværksætter, siger Tommy Ahlers.

 

Tryghed og rollemodeller

Derfor giver det god mening at få sat luppen på, hvordan vi får ere iværksættere, og hvordan vi får iværksættervirksomhederne til at vokse. For grundlæggende findes der to forskellige typer iværksættere, vurderer han.

- Nogle bliver iværksættere, uanset hvor høj skatten er, eller hvor svært det er at stifte virksomheden. Uanset hvor stor risikoen for at fejle er, så gør de det. Sådan er nok det klassiske billede af iværksættere. Men hvis vi kun satser på dem, så får vi ikke flyttet samfundet det sted hen, vi gerne vil og får den innovation, nyskabelse og arbejdspladser, som vi har brug for. Der er masser i den kategori, som jeg nok selv hører med i. Det er folk, som skal inspireres, se nogle rollemodeller, høre om det i skolen, lære lidt om det og føle sig mere trygge, før de springer ud i det. Og de kan være lige så dygtige iværksættere, siger Tommy Ahlers.

Uanset om man er den ene eller anden type, er det hårdt og arbejdskrævende at være iværksætter, understreger han.

- Når du bygger en virksomhed, er det mega-intenst. Så er det nødvendigt at lægge en masse arbejdstimer. Det er også krævende at ville ændre noget i en eksisterende organisation eller i politik. For mig at se er det et produkt af at ville noget, siger Tommy Ahlers.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag