”Mit første iværksættereventyr begynder, da jeg 23 år gammel bliver franchisetager på en Q8 benzinstation i Hvidovre. På under et år lykkedes det at udvide forretningen til 3 benzinstationer og flere end 50 medarbejdere. Årene på Q8 lærte mig utrolig meget om ledelse, salg og motivation. De år har klart formet mig som forretningsmand og danner i dag grundlag for min ledelsesstil," fortæller Jesper Nielsen.
IVÆRKSÆTTERENS udsendte medarbejder har brugt en del kalorier på først at få interviewet i stand og dernæst at researche artiklens mandlige omdrejningspunkt.
I den forbindelse fortæller flere samarbejdspartnere til baggrund, at Jesper Nielsen uden tvivl er den bedste sælger de nogensinde har mødt. Konfronteret med den flatterende beskrivelse griner Jesper og svarer: ”Jeg er en forfærdelig sælger, da jeg hurtigt giver alt for meget gratis væk. Derimod er jeg verdensmester i at opbygge positive relationer og skabe den rigtige kemi mellem forskellige parter."
Det sidste er måske forklaringen på, hvordan det på rekordtid lykkedes den energiske iværksætter at opbygge et tysk smykkeimperium baseret på eneretten til smykkemærket Pandora. Fra 2005 og i årene efter lykkedes det på rekordtid at skabe en omsætning på mere end kr. 1,5 mia.
Som flere medier har fortalt, forlod Jesper Nielsen Pandora som en rig mand og har sidenhen kastet sin kærlighed på både fodbold og håndbold. Hans konkurrenceklausul med Pandora udløber dog d. 1. april i år, hvorfor fremtiden byder på et nyt smykkeeventyr. Familievirksomheden Endless Jewelry er allerede stiftet og har indgået en solid håndfuld aftaler med juvelerer flere steder i verden.
”Ambitionen er klar. Endless Jewelry skal være det største smykkebrand i hele verden”. Fra april 2013 bruger jeg alt min energi på at skaffe nye kunder og dermed realisere den målsætning."
Salg er alt
En kompromisløs prioritering af salgsprocessen er ifølge Jesper Nielsen nøglen til enhver forretningssucces. ”Alle virksomheder er drevet af salg, og det skal være dit naturlige fokus som iværksætter. Salgspersonalet er som angriberne på et fodboldhold, og forventer at resten af virksomheden gennem deres arbejde lægger bolden til rette i feltet, så de kan afslutte angrebet og dermed salget med en følt inderside."
Selvom planlægning og grundig research er et must, forstår Jesper Nielsen ikke det store fokus på lange forretningsplaner og polerede præsentationer.
”Mit bedste råd til nye iværksættere er kort og godt at glemme forretningsplanen og fokusere på salg. Uden omsætning har du ingen forrentning. Det samme kan ikke siges uden forrentningsplanen," fortæller Jesper Nielsen.
Hvor har han lært det?
IVÆRKSÆTTERENS udsendte har god forståelse for salgsargumentet og fornemmer den enorme energi, som Jesper Nielsen tilfører sine projekter. Dog kan jeg ikke lade være med at undre mig over hvor han har lært det. Er det kommet med modermælken eller er vi flere, som er gået glip af et vigtigt kursus på Handelshøjskolen?
”Efter min studentereksamen begyndte jeg faktisk på HA i København. Jeg droppede dog hurtig ud. Lysten til at skabe min egen forretning og fremtid var en afgørende driver. På den tid den gennemsnitlige studerende gennemfører sin cand.merc opbyggede jeg Pandora," forklarer Jesper Nielsen.
Jesper Nielsen forstår dog ikke de iværksættere, der har gang i flere projekter på en gang.
”Konceptet serieiværksætter siger mig intet. Tværtimod – jeg tror ikke på det. I min verden gælder det om, at have et projekt, som man brænder så meget for at man giver alt. Derfor engagerer jeg mig kun i en ting af gangen, hvad enten vi taler fodbold eller smykker. Kort fortalt, tror jeg ikke på, at man kan være den bedste i verden til mere end én ting af gangen."
Iværksætterparadis med misundelsessyge
Som en del af Dansk Iværksætter Forening er IVÆRKSÆTTEREN interesseret i at høre Jesper Nielsens syn på Danmark som iværksætterland.
”Danmark er et iværksætterparadis, fordi det er let at komme i gang. Udfordringen er, at betingelserne ikke er fordelagtige nok – det er desværre mange gange for dyrt at drive forretning, og ingen siger tak. Hvis en person skaber 100 arbejdsplader, mener jeg, at vedkommende bør slippe med 0 % i skat. Vi jagter folk med succes og bruger alt for mange kræfter på at misunde hinanden i stedet for at fejre succeserne. I andre lande hvor jeg kommer, mødes iværksættere med stor respekt, da det vigtigste man kan bidrage med er arbejdspladser. Iværksætter med økonomisk succes bliver ildeset herhjemme og mistænkes for skattesnyd, fordi de tjener penge. Husk på, det er jo ingen forbrydelse at tjene penge," siger Jesper Nielsen.
Han er dog bekymret på samfundets vegne, da balancen mellem arbejde og ledighed er skæv.
”Vi er en af de få tilbageværende socialistiske stater i verden. Herhjemme er der flere mennesker, der lever af staten end folk, der betaler til staten, hvilket er uholdbart på ganske kort sigt.
IVÆRKSÆTTERENS udsendte vil gerne vide lidt om, hvordan Jesper Nielsen føler sig behandlet af de danske medier og samfundet generelt.
”Jeg har bidraget til statskassen med samlet 912 mio. kr. i skatter og afgifter. Generelt føler jeg mig godt behandlet af medierne – flere af dem har været uundværlige samarbejdspartnere i mine sportsengagementer. Ekstra Bladet er dog en undtagelse, hvor en særlig journalist tilsyneladende er ude efter mig og bruger mange kræfter på at miskreditere min familie og jeg," slutter Jesper Nielsen.