20 . July , 2016

Jeg elsker at tale om penge og økonomi

For en perfektionist som mig er det også virkelig svært ikke at have styr på det hele. På forhånd. Men at være selvstædig er en rejse, som handler om hele tiden at prøve sig frem. Hvad virker, hvad virker ikke? Hvor kan jeg gøre noget anderledes for at få bedre resultater? Og så videre.

Penge har altid motiveret mig til at yde en ekstra indsats. Men den lune sensommer eftermiddag i august 2013 hvor jeg stod ved skillevejen mellem fastansat og selvstændig – med sommerfugle på størrelse med ørne flyvende rundt i maven – var penge ikke længere motivationen alene. Det var overvejelser, jeg havde gjort mig de sidste måneder, efterhånden som jeg fandt ud af, at jeg ikke var det rigtige sted. Men hvad var så det rigtige?

Motivationen til at gøre en forskel og bidrage til andre menneskers liv havde nu fået frit løb og fyldte mere end penge alene. Livet som selvstændig var ved at tage form. Følelserne var mange. Fyldt af spændthed det ene øjeblik. Skræmt det næste og så tilbage til store forventninger og et smil på læben ved tanken om at tage ansvar for drømmene.

TAL OM DIN ØKONOMI Jeg oplever ofte, at rigtig mange selvstændige er virkelig bange for at gøre noget forkert, især når det kommer til økonomi, regnskab, moms og penge. Men det er ikke noget, vi taler om.

Men jeg elsker at tale om penge og økonomi. Penge er et middel, som blev opfundet, så vi ikke skal bytte køer og grise eller lignende for andre ting, som vi tillægger værdi. Det er trods alt væsentligt nemmere at have kontanter eller et plastikkort med på shopping end en trailer fuld af køer og grise. Uanset om du køber domæner til hjemmesider, kurser eller varer til netbutikken.

Det er en god idé at lave et budget med faste udgifter – både privat og for virksomheden, så du ved, hvordan din økonomi ser ud, og hvad du som minimum skal tjene for at få tingene til at løbe rundt i opstartsfasen.

Det er så nemt at lade sig snyde af de billeder, der bliver tegnet på de sociale medier af andre selvstændige, som har været i gang i længere tid. Det er nemt at tegne et flot billede af en succesfuld virksomhed, hvor kunderne er mange og omsætningen stor. TING TAGER ALTSÅ TID For hvem har lyst til at tale om, at det tager tid at komme i gang? Det tager tid at starte en anerkendt og succesfuld virksomhed. Hvem har lyst til at fortælle håbefulde iværksættere, at de ikke får succes over natten? Det kan være pisse hårdt at starte op. Det kan være en kæmpe omvæltning. Det er helt fantastisk, men det kræver meget af dig. Det kræver, at du har disciplin. Det kræver, at du har klare mål. Det kræver, at du holder fokus. Fokus på et projekt ad gangen. Fokus på det, der er vigtigt for dig.

Og derfor er det rigtig godt at få styr på de basale ting som økonomi, penge, moms og regnskab fra starten.

For bekymringer om penge og økonomi er en af de største dræbere af kreativiteten. Og din kreativitet har du brug for til at udfolde, udvikle og drive din virksomhed.

Jeg ved, at det er muligt at skabe og drive en virksomhed, der understøtter dit drømmeliv. Så go for it!

5 TING DU SKAL HAVE STYR PÅ OM ØKONOMI OG REGNSKAB 1. Din forskudsopgørelse – tag stilling til, hvilket resultat du forventer af din virksomhed for året. Og hvordan du vil betale din skat. Vær opmærksom på, at girokort til B-skat og AM-bidrag ikke bliver tilsendt, men kan findes, når du logger på SKAT med dit CPR-nr.

2. Få opsat et system til at gemme bilag, kvitteringer, fakturaer osv. til brug i din bogføring.

3. Sæt løbende penge til side til moms og skat, eventuelt på en særskilt konto.

4. Skab dig et overblik over dine faste udgifter, herunder husleje, bil, mad, forsikringer osv. Så du ved, hvor meget du skal tjene for at få tingene til at hænge sammen. Sørg evt. for at have en opsparing, som kan skabe ro på økonomien i opstartsfasen.

5. Få oprettet en særskilt bankkonto til din virksomhed. Den skal tilknyttes dit CVR-nr. og skal oprettes som din virksomheds nem-konto. Følg din økonomi tæt – især i starten – og vær bevidst om, hvad du investerer dine penge i. _____________________________

Pernille Birkenfeldt er stifter af Mind Your Finances, økonomimentor og sparringspartner for iværksætterinder om regnskab, moms og penge.

Denne klumme har været bragt i magasinet Iværksætteren #2 / 2016. 

 

Kontakt

Pernille Birkenfeldt

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag