15 . May , 2014

EFTERLYSNING: HVAD ER FORDELENE OG ULEMPERNE VED PATENTREFORMEN?

En enkelt mands eneste våben At blive opfinder var Henrik Rasmussens eneste mulighed, da han tilbage i år 2007 valgte at blive selvstændig med sit eget tømrerfirma. Det var med en snert af panik i kuglepennen, at han sendte de første prisoverslag ud på en række opgaver. ”På et tidspunkt tænkte jeg: Hvis jeg får den her opgave, så ved jeg ikke, hvordan jeg skal løse den”. Henrik Rasmussen var ene mand og ville få brug for et sæt ekstra hænder, arme og ben, når han skulle montere vinduer i komplicerede højder. Han gik straks i gang med at udvikle sit eget redskab til montering af vinduerne, og da opfindelsens potentiale stod klart, fik Henrik Rasmussen lavet en standard profil. I dag lever han af at producere og sælge Multihejs, som hans produkt kom til at hedde.

Patent: Nødvendigt, men dyrt og besværligt Henrik Rasmussen har patent på Multihejs i Danmark i ti år. Motivationen for at få patent på sin opfindelse beskriver Henrik Rasmussen med: ”Det her var en kanon idé. Det skal alle da have glæde af. Men omvendt så er det min idé. Og det ville jeg låse fast, inden jeg gik ud og begyndte at producere det”. Siden Henrik Rasmussen har fået sit patent, er han ikke kun blevet 100.000 kr. fattigere, det har også kostet ham både tid og kræfter. Faktisk så meget, at han ikke føler, at patentet var umagen værd. ”Ud fra de ting, som jeg er blevet klogere på, så har patent ikke været noget værd. Værdien har simpelthen ikke været der”. Til spørgsmål om, hvorvidt han ville søge patentet til produktet igen, er svaret et klart nej.

Det handler om at bruge pengene rigtigt første gang Det er ikke fordi, Henrik Rasmussen slet ikke tror på idéen med patenter. Han gik selv for halvandet år siden i gang med at søge patent i EU til hans nyeste opfindelse, som er et monteringsredskab til ovenlysvinduer. Men denne gang har han taget sine forbehold, og han har ikke mindst været mere forberedt på, hvor store udgifterne kunne blive. ”Det handler om at bruge pengene rigtigt første gang, og ikke bruge 50.000 kr. i lærepenge og så bruge 50.000 kr. til. Det er der ikke mange, som har penge”.

Som ansøgningsprocessen er i dag, kræver det ifølge Henrik Rasmussen, at man er meget sikker på sit produkt, på markedets efterspørgsel og allervigtigst – hvor meget man har til rådighed økonomisk. Hvis man vil gavne dansk iværksætteri og give flere modet til at tage skridtet og søge patent, så skal processen gøres nemmere og mere overskuelig.

Efterlyser mere information Er den fælles patentdomstol og enhedspatentet et skridt på vejen til at gøre patentansøgningsprocessen lettere? Hvis det står til Henrik Rasmussen, så kunne det være en kæmpe gevinst for danske iværksættere, hvis den nye EU patentdomstol, som vi skal til folkeafstemning om, vil gøre det lettere at søge patent i samtlige EU-lande. Men lige nu mangler han igen information på området og føler ikke, han som sådan har noget billede af, hvad ulemperne ved patentreformen kan være. ”For mig handler det netop om at få ridset op; hvis vi ikke går med, hvad har vi så ud af det?” Han efterlyser både fordele og ulemper. ”Man skal ligesom kende kriterierne for begge løsninger, for at kunne tage en beslutning”.

 

 - 27,1 KB

Denne artikel er bragt i en særudgave af magasinet Iværksætteren om Patentdomstolen. Læs hele magasinet her.

 - 22,5 KB

 

Kontakt

Emilie Wedell-Wedellsborg

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag