14 . May , 2014

PATENTREFORMEN - STEP BY STEP

Step 1: Hvordan fungerer et patent? Et patent er noget en virksomhed eller privatperson typisk søger om at få for at beskytte sin idé, sit produkt eller sin opfindelse. Et patent kan beskytte en idé, produkt eller opfindelse i op til 20 år, så andre ikke kan løbe med samme idé.

Step 2: Hvad får man typisk patent på? Det er der ikke noget entydigt svar på. En opfindelse skal dog leve op til tre betingelser for at få patent: Den skal være ny, den skal kunne udnyttes industrielt, og den skal kunne noget nyt og ikke kun være en justering af noget, der allerede eksisterer.

Step 3: Hvad skal vi stemme om til patentreformen? Patentreformen indeholder to ting: Enhedspatentet og den fælles europæiske patentdomstol.

Step 4: Hvad går patentreformen ud på? Formålet med patentreformen er at gøre det nemmere og billigere at søge om og håndhæve patentrettigheder i Europa.

Step 5: Hvilke regler gælder i dag? I dag skal man søge om patent i de enkelte lande. Der findes dog allerede et europæisk patent, men det skal aktiveres i hvert enkelt land, før det er gyldigt.

Step 6: Hvad er et enhedspatent? Enhedspatentet er et patent, der gælder i en række lande og ikke kun i et land som for eksempel Danmark. Til sammenligning så kan man søge et patent i USA, hvor det gælder i alle de forenede amerikanske stater. Det er denne form for enhedspatent, som en række europæiske lande er ved at indføre.

Step 7: Hvad er den fælles patentdomstol? Den fælles patentdomstol skal sørge for, at man med blot en enkelt ansøgning kan få godkendt et patent, så det gælder i alle de lande i EU, der er med i aftalen om en fælles patentdomstol.

Danske virksomheder og patentrettigheder: Kun 4 pct. af danske virksomheder er aktive med patenter, MEN:

De 4 pct. patentaktive virksomheder beskæftiger 37 pct. af alle ansatte i virksomhederne (2011)

De 4 pct. patentaktive virksomheder skaber 40 pct. af omsætningen i alle danske virksomheder (2011)

De 4 pct. patentaktive virksomheder tegner sig for over 55 pct. af den danske eksport (Danmarks Statistik 2013)

Kilde: Association of Danish Intellectual Property Attorneys

 

Denne artikel er bragt i en særudgave af magasinet Iværksætteren om Patentdomstolen. Læs hele magasinet her.

Kontakt

Christian Hoerdum Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag