14 . May , 2014

HELE VERDEN I ÉT FÆLLES PATENTSYSTEM, TAK!

Nana Rytter Nielsen er overbevist om, at det ville gavne både iværksættere og hele Danmark med en fælles EU patentdomstol - og ideelt set hvis det blev udbredt til alle lande. ”Jeg ville da ønske, at hele verden gik sammen om at lave et fælles system”. Ifølge Nana Rytter Nielsen kaster mange opfindere i dag håndklædet i ringen, før de overhovedet er begyndt på grund af de store økonomiske udgifter. Hun mener derfor, at en fælles EU patentreform er et skridt i den rigtige retning. ”Med de priser den nye EU patentreform sætter for patentansøgningen, kan man godt være med - hvis man har en ide, der er god nok. Det vil jo kunne betyde, at der er nogle flere iværksættere, der vil komme i gang og få nogle beskyttelser og turde søge patent”.

Uden en iværksætter i maven Nana Rytter Nielsen har aldrig haft ønsket om at blive iværksætter, men efter et iværksætterkursus på RUC stod hun pludselig som opfinder og selvstændig. Hjertebarnet hedder ShaveSafe og er en rensende barberskum, som i dag sælges hos 120 forskellige forhandlere. Nana Rytter Nielsen synes ikke, at det føles som et job længere, fordi det er blevet hendes livsprojekt. ”Selvom man siger, der er en større frihed ved at være selvstændig, så er det altså også langt mere bindende. Du har satset en masse penge, så der er noget i klemme på en helt anden måde. Og det er lidt skræmmende. Man kan godt føle lidt, at man sidder i saksen”.

Nana Rytter Nielsen har fået afslag på et patent i Danmark, men har siden 2010 været i gang med at søge patent i Europa, USA og Australien. For hendes virksomhed er en fælles patentdomstol afgørende. ”Den er vigtig for mig, fordi jeg vil kunne nøjes med at lave én enkelt ansøgning”.

Vejen for ideerne skal banes Når Danmark profilerer sig med at være et iværksætterland, skal de også leve op til det, mener Nana Rytter Nielsen. Hun synes, at Danmark har svært ved at finde sig til rette i den rolle. Patentreformen vil efter hendes mening kunne give Danmark en hjælpende hånd. Hun har opfattelsen af, at mange opfindere ikke søger patent, fordi det er dyrt og besværligt. Nana Rytter Nielsen ærgrer sig over det. ”Når jeg siger til folk, at jeg har brugt 150.000 kr. indtil nu og, at der stadig ikke er gået noget igennem, så står folk allerede af der og siger, at det er for uoverskueligt og dyrt”.

Patent er guld Hvis det ender med, at danskerne stemmer nej til den fælles patentdomstol, vil Nana Rytter Nielsen alligevel fortsat søge sine patenter rundt om i verden – for hun har ikke noget valg. ”Jeg vidste godt, at det var dyrt at søge patenterne. Men jeg ved også godt, at hvis jeg skal ud at sælge mit produkt, så er det patentet, der er interessant for firmaerne”. Hun krydser fingre for, at danskerne står klar ved stemmeurnerne den 25. maj og har sat sig ind i, hvad patentreformen går ud på. ”Jeg håber da helt sikkert, at den danske befolkning fatter, hvad det er, vi skal stemme om, så de kan sige ’ja’ på vegne af dem, der har brug for det. Fordi det vil blive meget nemmere for os at skulle lave patentansøgningen, om ikke andet så i Europa”.

Til spørgsmålet om, hvornår hun giver op på sine patentansøgninger, hvis Danmark nu bestemmer sig for ikke at gå med i en fælles patentreform, er svaret klart: ”Jeg giver aldrig op. Aldrig!”

 - 23,8 KB

Denne artikel er bragt i en særudgave af magasinet Iværksætteren om Patentdomstolen. Læs hele magasinether.

Kontakt

Ellen Elsnab

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag