10 . March , 2014

Sådan forbereder du dig til mødet i banken

Hvis du står og skal starte en virksomhed, ved du også, at der er brug for finansiering. Det er ikke altid helt nemt at skaffe, og der følger altid risici med. Merete Friis har dog et par nyttige råd, som kan klæde dig på til mødet med banken.

Kaffe er undervurderet ”Laila Pawlak sagde engang, at kaffe er det mest undervurderede middel til at forretningsudvikle ens virksomhed. Og det, synes jeg, er en kanon indstilling! Hvis vi bare kunne drikke noget mere kaffe med iværksætterne, så tror jeg, at vi kan få dem til at sætte tingene i det rigtige perspektiv.

Det tager ikke nødvendigvis meget mere end en halv time at få dem til at se, hvad det er, de skal gøre sig klart, før de kommer til os og beder om finansiering,” fortæller Merete Friis energisk.

Og Jyske Bank gør faktisk meget for, at iværksættere skal føle sig velkomne. De har hyggeligt indrettede lokaler, der indbyder til snak, kaffe og gode refleksioner – også for iværksættere.

”Hvis iværksætterne ikke føler sig så godt behandlet i banken, må vi vise dem, at de er velkomne og fortælle dem, at de er det. Vi skal være gode til at spotte de virksomheder, som er fremtidens vindervirksomheder, for de er der jo! Iværksættere er jo potentielt rigtig gode fremtidige kunder for os, så derfor skal vi investere i dem! Vi skal tættere på de her iværksættere, eventuelt over en kop kaffe, så de får gode oplevelser!” forklarer Merete Friis.

Gør dig klart, hvad du vil Hun ærgrer sig over, at iværksættere ofte tror, at de skal være 100 % forberedte, inden de kommer i banken, og at de skal have svar på alle spørgsmål. Det, der er vigtigt, er ikke, om du som iværksætter kan svare på alting men, at du har reflekteret over nogle essentielle ting.

”Jeg kan godt forstå, at de har den opfattelse, at de skal kunne svare på alt, men jeg synes, at det er lidt ærgerligt” fortæller hun og fortsætter: ”Det, du selvfølgelig er nødt til at forberede dig på, er: hvorfor vil du gerne have din egen virksomhed, og hvad vil du lave? Hvilket marked har du set, som ingen andre har set? Og tror du, at du vil være bedre til at afdække, eller løse de behov, der måtte være, end alle andre? Hvorfor er det lige dig, der kan det?”

Hun pointerer yderligere, at der også er nogle risici, du skal have taget stilling til, før du går i banken. For det er ikke uden risici, at du starter som iværksætter, og det bliver sværere, jo længere du er i dit livsforløb, for så har du flere forpligtelser. Det er ikke banken, der løber de store risici - det er dig selv!

Gå til banken tidligt i processen Ifølge Merete Friis, begår iværksættere ofte den fejl, at de kommer for sent i banken. ”Det er tit en udfordring, at iværksætterne først kommer på det tidspunkt, hvor de har brug for finansiering. Du skal komme meget før!” pointerer hun.

Hun markerer vigtigheden af, at der bliver opbygget et forhold mellem dig og banken, før du kan låne penge. Tillid er altafgørende for, at banken vil låne dig penge, og den bliver bygget over en længere periode.

”I starten har du måske bare haft en indlånskonto, og vi har holdt nogle møder og drukket noget kaffe, lært dig at kende som menneske og fået tilliden på plads. Måske kender vi dig endda som privatkunde. Hvis vi har lært dig at kende på forhånd, så er vi som regel også til at snakke med, når du kommer og mangler finansiering – hvis din forretningsplan ser fornuftig ud.”

Engagement, realisme og tillid er altafgørende Du behøver ikke at have en fuldstændig forretningsplan, der indeholder alle Finansrådets krav til, når du skal mødes med banken, men du skal have reflekteret over dem. Det, der er det allervigtigste, er dit engagement, når du møder op, pointerer Merete Friis.

”Dit udtryk, engagement og drive har sindssygt stor betydning, når du møder op i banken med en forretningsplan. Du skal være realistisk omkring dine ambitioner og vide, at træerne ikke gror ind i himlen - og så handler det igen i høj grad også om tillid! Hvis vi skal have tillid til den forretningsplan, vi får, så skal tingene også hænge sammen. Så nytter det ikke noget, at der kommer en, og man næsten kan fornemme, at det ikke er vedkommende selv, der har lavet forretningsplanen. Du må gerne få hjælp fra andre, men du skal selv være primus motor,” forklarer hun.

 

"Det er tit en udfordring, at iværksætterne først kommer på det tidspunkt, hvor de har brug for kapital. Du skal komme meget før!"

 

Det er også vigtigt, at banken kan mærke, at du har de kompetencer, der skal til, og at du samtidig anerkender, at du ikke har alle kompetencer selv.

”Du skal være bevidst om, hvilke kompetencer du selv har, og hvilke kompetencer, du skal bruge udefra. Alle har behov for at have nogle mennesker omkring sig, der har nogle af de kompetencer, som de ikke selv har. Du kan ikke have alle kompetencer selv,” fremhæver Merete Friis.

Initiativer for iværksættere Merete Friis fortæller, at Jyske Bank har forskellige initiativer i gang for iværksættere. De har blandt andet en hel væg i DARE2mansions iværksætterhus på Østerbro med et økonomisk budskab til iværksætterne, der signalerer, at de skal komme i banken og lade banken hjælpe dem med at få deres idé til at blive økonomisk bæredygtig.

Derudover er Jyske Bank også en del af den STARTUP BUZZ, som DARE2 står bag i Den Internationale Iværksætteruge, som administreres af Erhvervsstyrelsen. Det er en bus, der kører rundt med et hold iværksættere, og målet er at klæde dem bedre på til at føre deres idéer ud i livet.

Merete Friis har fortsat den helt store oplevelse til gode, når det gælder Vækstfondens initiativ om at skaffe risikokapital. Men hun er klar over, at det kan give bankerne yderligere sikkerheder.

”Vi øver os i at arbejde sammen med Vækstfonden omkring risikovillig kapital. Når det handler om ansvarlige lån har Vækstfonden helt andre muligheder end bankerne. Men der er også krav om en fornuftig omsætning og et kundegrundlag, når det gælder nyopstartede virksomheder, ligesom i banken. Så for de iværksættere, der allerede ved idefasen, har brug for finansiering, kan det være en svær case. Intet er umuligt, det umulige er bare lidt mere besværligt. Vi ser på hver case individuelt,” siger hun og fortsætter: ”Alle kunder udgør jo både muligheder og risici - ikke kun iværksættere.”

Sådan afslutter Merete Friis en snak om alt fra tillid, engagement og en god kop kaffe.

 

 - 4,5 KB

 - 12,7 KB  - 12,7 KB - 28,1 KB

Denne artikel har været bragt i magasinet iværksætteren #1 / 2014. Du kan læse mange flere artikler i magasinet, som alle Plus+ medlemmer af Dansk Iværksætterforening modtager. Læs mere om medlemskabet og bliv medlem her.

Kontakt

Marie Wandahl Jensen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag