08. November , 2012

”If you don’t do the things you fear – then the fear will control your life”

Der ER meget at være bange for! I hvert fald hvis man skal tro på nyhederne og læser overskrifterne på spisesedlerne til aviserne. Der er ofte fokus på alt det, man skal passe på og tage sig i agt for. Jeg er helt med på, at det er en sund ting til tider at overveje, hvad der kan gå galt og træde varsomt. Men skal vi ikke også passe på, at vi passer så meget på – at der ikke sker en skid?! Så er det nemlig, at angsten som i citatet ovenfor kommer til at styre vores liv. Hvad er du egentlig bange for som iværksætter? Og hvad er du bange for i livet i det hele taget?

Er du bange for at blive til grin? Er du bange for at fejle? Er du bange for at få afslag? Er du bange for at blive såret? I så fald kan jeg ”berolige” dig med, at hvor meget du end passer på i livet – så kommer ovenstående til at ske lige meget hvad!

Taber-tanker vs. Vinder-tanker ”Vil du dans’ med mig?” han lænede sig ind over baren, hvor jeg stod sikkert med min rom og cola. Han var sød, charmerende – helt almindelig at se på med leverpostejfarvet hår, skovmandsskjorte og cowboybukser. Han stillede helt sikkert spørgsmålet af en oprigtig interesse og på den ene side gjorde han mig rigtig glad, og jeg følte mig smigret. På den anden side så var det et VILDT irriterende spørgsmål, og inde i mitet VILDT irriterende spørgsmål, og inde i mithoved begyndte de negative tanker at tage styringen. For JA jeg ville gerne danse - men NEJ det kan jeg bare ikke!

Spørgsmålet rungede i mit hoved. Jeg stod der på det jyske diskotek, usikker gemt bag et lag af make-up og med alt for LIDT alkohol i blodet til overhovedet at overveje at finde rytme i mine ben eller kroppen i det hele taget.

For der var LIIIGE det ved det, at Lars havde gået til dans – og det vidste alle – der var samba i benene på den mand, og det var der så til gengæld bestemt IKKE i mine blegfede stænger. Faktisk kunne man sige, at hvis 0 var det dårligste og 100 det bedste, så lå Lars og jeg i HVER sin ende af skalaen – mig på en 3-5 stykker og Lars på 99 på en dårlig dag, 100 på en god!

”Vi kan ikke danse i vores familie!” Denne overbevisning har jeg fået med mig hjemmefra! Egentlig kan jeg rigtig godt selv lide at danse. Men hver gang jeg har bevæget mig ud i at flytte min krop til rytmerne i andres påsyn, er der blevet grinet, og jeg er stoppet. Samtidig blev udsagnet om ”VI kan ikke danse” til JEG kan ikke danse! Tabertankerne lyder: Hold kæft du ser latterlig ud Catrine! Hvad står du her og spiller moderne for? Du er jo totalt til grin! Alle kigger på dig og griner. Åh nej der trådte jeg ham over tæerne. Det her kan jeg virkelig ikke! Jeg må ha’ nogle flere drinks! STOP så den sang – jeg magter ikke mere!

Jeg var BANGE for at blive til grin! Ja, køn var den ikke ligefrem - min indre dialog. MÅSKE kender du den? Måske dukker den ikke op, når du skal danse – men hvor i dit liv dukker den så op?

Hjerneforskning viser, at vi som mennesker får mellem 60.000 og 100.000 tanker i døgnet. HUHA det er mange! Hvor mange af dine tanker er taber-tanker, der hiver dig selv og dem omkring dig ned? hvor mange af disse tanker er vinder-tanker, hvor du med tankerne bygger dig selv op og smitter af på dem omkring dig?

Taget til fange – af at være bange! Med vindertankerne – ved at bygge mig selv op – har jeg fundet ud af, at det bliver lettere for mig at gøre det, jeg egentlig gerne vil. Du får med træning af de positive tanker bygget dig selv op, så du bliver mere modig, kærlig og tolerant i din hverdag. I forhold til min dans, så har jeg altså ”taget mig selv i nakken” og trænet nogle mere positive tanker, der kan støtte mig i at danse – og rent faktisk er jeg blevet bedre til at danse af det. Det er dem, jeg kalder for vinder-tanker. Så nu siger jeg til mig selv, når jeg bliver budt op til dans: ”jeg kan godt bevæge benene, folk kan se på mig, at jeg kan lide det, det er okay at te sig lidt tosset, med min dans smitter jeg andre med livsglæde” og i den stil.

Når vores hjerne er i tvivl, vælger den altid den negative tolkning af tingene. Derfor giver det ekstra god mening at træne det positive – vinder-tankerne – i en tid med mange forandringer og de udfordringer, vi støder på som iværksættere! Som voksen – og iværksætter – har jeg erfaret, at det, som jeg ofte gik og var bange for, ikke er noget at være så bange for. Det er jo ærgerligt at spilde livet på at være bange og finde ud af, at det, du rent faktisk går og er bange for, og som styrer dit liv, slet ikke er så farligt!

Tilværelsen som iværksætter kan både være hård og ensom, men også fantastisk. I de kommende udgaver af IVÆRKSÆTTEREN vil motivator Catrine Engelgreen præsentere gode råd og skæve indspark. Catrine Engelgreen er foredragsholder og holder forskellige foredrag med humor og omtanke. Hun uddeler kærlige ”spark i røven” blandt andet med iværksætter-foredraget ”Følg drømmen – hold kursen i strømmen”.

Læs mere på www.engelgreen.dk

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag