06 . September , 2011

Farvel til skat på iværksættervækst

Iværksættere skaber fremtidens vækst. Et simpelt budskab, der burde gå klart igennem i en tid, hvor fremtidens vækst konstant er til debat. Ikke desto mindre er der sat en stor sten i vejen på vækstruten. Iværksætterskatten. En skadelig skat, der rammer danske vækst-iværksættervirksomheder hårdt.

Det er nu næsten et år siden, at Christiansborg summede af kritik af iværksætterskatten. Ministeren lovede ændringer, og mange andre partier var villige til at ændre den skadelige skat. Det blev da også til en lempelse på 70 mio. kr. med finansloven for 2011, men i forhold til de op imod 600 mio. kr., som staten mente at kunne høste af skat på unoterede aktier, kan lempelsen kun ses som yderst marginal. 70 mio. kr. var en start. Men skatten skal helt væk, hvis vi skal opnå optimale vækstmuligheder.

 

Danmark taber 4 mia. kr. i investeringer

I DVCA – den danske venture- og kapitalfondsforening har vi undersøgt iværksætteskattens betydning. Her er ingen tvivl om, at skatten er sorte skyer på himlen. Knap 40 pct. af de danske vækstvirksomheder, der har fået venturekapital gennem tiderne, er ramt af iværksætterskatten, ligesom business angels meddeler, at skatten betyder færre investeringer – et tab på mindst fire mia. kroner over de næste fem til syv år.

Tilfældigheden ved iværksætterskatten er samtidig også en kæp i hjulet. Mange vækstvirksomheder skal igennem flere investeringsrunder, der medfører at eksisterende aktionærer udvandes, hvis de ikke går med i den nye runde. Dermed kommer iværksætterskattens 10 pct.-grænse i spil. Nogle investorer kan eller vil ikke forsvare deres 10 pct.-grænse, mens andre måske vil. Det betyder, at nogle vækstvirksomheders vækst flader ud, fordi kapitalen forsvinder.

Iværksætterskatten har mange, markante skadelige effekter. Det kvæler væksten.

 

27 veje til vækst

I en tid, hvor vi burde sætte alle sejl ind på at få investeringerne i vækstlaget i Danmark til at spire, er iværksætterskatten ren gift. Derfor er en fjernelse af iværksætterskatten blandt DVCA’s mærkesager både til daglig – men også i vores nye vækstkatalog ”Hva’ så Vækstdanmark”, der indeholder 27 forslag til fremtidig vækst i Danmark.

Her fremlægger vi konkrete og køreklare bud på, hvordan vi igen får sat Danmark på vækstsporet. En topprioritet er at skabe vækst gennem bedre rammevilkår, og her er et farvel til den ødelæggende skat på iværksætteri et absolut must.

 

Et simpelt budskab

For hvorfor beskatte de gode ideer og det enorme engagement, der ligger i vækstlaget, og som er essentielle spillere, hvis vi skal score på den lange bane? Det er vækst-iværksætterne, der kan sætte Danmark i front med ny forskning og nye produkter. Det er vækst-iværksætterne, der kan skabe væksten, skabe arbejdspladser og sikre velstand til Danmark. 

DVCA’s simple budskab om, at iværksættere skaber fremtidens vækst følges derfor op med et ligeså klart budskab til politikerne: Fjern iværksætterskatten. Det er en af vejene til fremtidig vækst.

 

Kontakt

Jannick Nytoft

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag