10 . March , 2011

Ny forening for vækst- og videniværksættere

Der er for lidt opmærksomhed på de særlige behov, som videns- og vækst-iværksættere har. Det mener en gruppe på fem af slagsen, som sidste i februar lancerede en ny forening for målgruppen, med navnet Curtana. ”Man kan gå og brokke sig og måske komme af sted med lidt omtaler, men det er ikke konstruktivt. Som iværksætter er man konstruktiv.” Ordene er Camilla Valentins, den ene af de Curtana-bagmænd, som iværksætteren møder forud for lanceringen. Hun er selv it-iværksætter med en ét år gammel it-virksomheder, der laver webbaseret software. ”Der er mange ligheder med biotek, når man laver it. Det er anderledes end at starte en frisør eller en café, hvor man køber aktiver og ansætter mennesker, og så er man i gang. Med it starter man med at ansætte mennesker, som laver noget i x antal år, før man kan begynde at sælge produktet. Så videniværksættere har nogle andre problemstillinger og udfordringer end andre iværksættere,” siger Camilla Valentin, og tilføjer at det også er derfor de mener, der er brug for en iværksætterforening mere: ”Vi har haft svært ved at finde den store værdi i de brede netværk og fora, fordi vi adskiller os rigtig meget fra, hvad andre virksomhedsopstarter indebærer.” Skærer man ind til kernen, står finansieringen højt på listen over viden- og vækstiværksætteres udfordringer, mener grundlæggerne af den nye forening: ”Det koster penge at udvikle, og pengene skal falde før der er noget at sælge. For banker er software ikke et aktiv før der er kunder, så før kan man ikke låne noget. Så enten skal man have pengene selv, eller også skal man kende nogle, der har dem,” lyder det. Mere sammenhæng ”Udgangspunktet for Curtana er at bidrage med at løse problemet med early stage finansiering, så virksomhederne ikke dør. Der er mange tilbud til iværksættere, og mange sammenhænge, hvor iværksættere vurderes af forskellige grupper af mennesker, som mange gange er de samme fysiske personer. Der er i Danmark tilsyneladende konsensus om, hvem der kan vurdere, om en iværksættervirksomhed kan blive til noget eller ej. Vi vil gerne bringe de gode kræfter i spil på en mere sammenhængende måde, og kæde vurderingsmekanismerne sammen med finansieringen,” siger Camilla Valentin. Hun flankeres af serieliværksætteren Flemming Eiberg, der startede sin første virksomhed som ti-årig, og de sidste mange år har rådgivet andre om at starte virksomhed, bl.a. i regi af Connect Denmark. ”Pensionsfondene stiller fem mia. kr. til rådighed til iværksættere. Måske kunne iværksættere være med til at rådgive dem, der sidder med pengene. Som iværksætter har man en anden indgangsvinkel. Hvis man formaliserede initiativer som Venture Cup eller Connect Denmark med et karaktersystem, så man kunne gå lige ud til investorer, så kunne der skabes en anden synergi. Så var man 80 procent i mål med de ting, der allerede er der – det handler om at bruge ressourcerne bedre,” siger Flemming Eiberg og understreger, at vi i Danmark er langt fremme med gode tilbud. Men der er for få midler til dem, der starter op. ”Man kan løse det ved at sælge konsulenttimer, men det tager tid, og så bliver vi overhalet og får ikke det momentum, der er vigtigt med de typer produkter, vi laver.”

Morgendagens helte Curtana vil gerne være med til at tænke kreativt. ”Kigger man f.eks. på Singapore, kan man komme fra første møde til en check på 600.000 euro samme dag. Der er også nogle, der rykker til USA for at køre ordentligt, og det er ærgreligt. Vi har så mange talenter herhjemme, det er helt utroligt hvad vi kan lave: Novo, Skype, Navision,” remser Flemming Eiberg op. ”Der kunne være flere af dem, hvis pengene blev brugt mere effektivt.” Curtana består i skrivende stund af en bestyrelse på fem medlemmer og en Facebook-gruppe på 150 personer, der nok er vokset en del, når dette blad udkommer. Foreningen håber også på at skabe en større folkelig opbakning til iværksættere: ”I 80’erne hvor værftskrisen var på sit højeste gav regeringen skattebegunstigelse til dem, der gik ind og bestilte skibe og lejede dem ud. Vi kunne godt tænke os samme folkelige opbakning og forståelse af, at det er iværksætterne der skaber jobs. De nye danske job er i høj grad hos små og mellemstore virksomheder, når de store virksomheder flytter deres job ud. Det er ikke alle, der ved det, og en af opgaverne er også at fortælle hr. og fru Danmark, at iværksætterne er morgendagens helte.” Men hvordan får to travle iværksættere tid til at banke en ny forening op? ”Vi gør som Napoleon – sover fire timer i døgnet, og arbejder resten. Vi brænder så meget for det, og vi kan ikke lade være,” siger Flemming Eiberg. ”Man når en modenhed, hvor man er nødt til at kigge ud over sin egen baghave. Når andre sidder med samme problemer, hjælper det at snakke med andre. Det er en form for kick – vi er afhængige af at starte virksomhed op,” slutter Camilla Valentin.

Kontakt

Jesper H. Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag