21 . January , 2011

Skal jeg nu betale for min brug af royalty-free billeder?

Jeg har tilbage i 2007, i forbindelse med opgradering af min hjemmeside, fået lagt et billede ind af min daværende webdesigner. Jeg var allerede dengang opmærksom på royalty i fb.m. brug af andres billeder, men jeg fik at vide at pågældende billede var til fri afbenyttelse (royalty-free) og ingenting kostede. I dag sidder jeg så med et brev i hånden fra Getty-images.com der kræver 6.140,75 kr. i erstatning for ulovligt brug af deres billede, uden licens.Jeg kan dog se på deres hjemmeside at det pågældende billede er ”rigths-managed” og ”royalty-free”. De skriver i en følgeskrivelse med ”frequently asked questions”: “Al- though Royalty-Free images from Getty Images are different from Rights Ready and Rights Managed images, a license must still be purchased for royalty-free image use.” Hvad er reglerne for brug af Royalty Free billeder og omtalte licens – og er det ulovligt at bruge pågældende billede på min hjemmeside? Hvem har ansvaret – mig eller min daværende webdesigner? Hvordan forholder jeg mig bedst til ovenstående krav?

Ud fra det, du forklarer om reglerne, ser det ud til, at der skal en licens til, uanset om der er tale om gratis benyttelse af billedet. Dette forhold reguleres efter det lands ret, hvor krænkelsen foregår, så der kan være tale om at anvende et andet lands ret end dansk ret, hvis du bliver sagsøgt. Derfor er det altid en god ide at have alt på skrift, når man anvender andres rettigheder, så kunne man have aftalt dansk værneting (dvs. sagen skal tvistes i Danmark) efter danske regler. Lige nu kan du formentlig sagsøges efter det andet lands ret i det land, hvor billedet stammer fra. Vedr. dit andet spørgsmål, så har du ansvaret som indehaver af den virksomhed, der anvender andres rettigheder. Og din virksomhed hæfter for dine ansattes handlinger og fejl. Hvis ikke du driver virksomhed i selskabsregi, så hæfter du personligt for et krav. Anvendes et selskab, så hæfter selskabet, du driver forretning i. Til dit sidste spørgsmå er mit råd at få sagen forligt bedst muligt. Det virker som om, der er en vederlagsfri udnyttelse, som ikke er beviseligt aftalt, da der ikke er nogen skriftlig licensaftale på den vederlagsfri brug af billedet. Det, at der står, at brugen er vederlagsfri på en hjemmeside, kan formentlig godt redde sagen for dig efter dansk ret, da man kan påstå, at en aftale er indgået via accepten af de vederlagsfri licensvilkår udbudt på nettet. Skal I ud i en retslig tvist kommer du dog nok til at tviste efter det lands ret, hvor rettighedshaveren bor, og du kan så måske sagsøges og tabe sagen efter det lands regler. Jeg har ikke mange detailinformationer, hvilket mit svar afspejler.

Advokat Klaus Graversen, ADVODAN Roskilde, e-mail: kg@roskilde.advodan.dk, tlf.: 46 35 15 15

 

Kontakt

ADVODAN

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag