28 . October , 2010

En hård nød at knække

Da Regnar Kragh fik idéen til at importere nødder fra Indonesien, anede han ikke, hvad der ventede ham. Og det var kun godt, for ellers havde han nok tøvet lidt med sit foretagende. ”Det er en utrolig hård branche at komme ind i, og man skal virkelig have is i maven, mens man forsøger at få logistikken til at gå op,” siger Regnar Kragh, der sælger cashewnødder og mandler i forskellige smagsvarianter. ”Der er mange udfordringer, når man arbejder sammen med fabrikker på den anden side af jorden. Da jeg fik kontakt til en fabrik i Indonesien, havde jeg en agent som mellemled. Men det betød, at jeg skulle snakke med én, som skulle snakke med en anden, som skulle snakke med en tredje før en aftale kunne komme i stand. Vejen blev alt for lang, så jeg overtog selv kontakten med fabrikken,” fortæller Regnar Kragh og nævner nogle af de utallige udfordringer han har haft. ”I Indonesien kan man ikke få kredit. Alle pengene skal på bordet med det samme. Så når man sælger til et dansk supermarked, der først betaler langt senere, når varen er leveret, bliver kassekreditten hurtig brugt. Og så må man vente med at lave en ny handel, til der er kommet betaling for den sidste,” siger han. ”Bestikkelse er næsten uundgåeligt. Jeg havde f.eks. sendt noget indpakningsfolie fra Tyskland til Indonesien. Da det kom derud, kunne tolderne lige pludselig ikke finde papirerne, som skal underskrives, med mindre jeg gav dem penge. Så den slags må man finde ud af at håndtere,” siger Regnar Kragh. Udfordringerne opstår imidlertid ikke kun på den anden side af jorden. ”Når man er en lille leverandør, er det nærmest umuligt at få en skriftlig aftale, og man kan ikke stille krav. Så glæden over en aftale om at gå i fast sortiment med tre af mine produkter i en større supermarkedskæde blev hurtigt afløst af frustration over, at supermarkedet opsagde aftalen uden varsel. Der sad jeg med 23.000 poser nødder, som jeg ikke kunne komme af med. Det kan altså godt give søvnløse nætter,” siger Regnar Kragh. På trods af trængslerne har han ikke mistet modet, og målet er stadig at blive en stor nøddekonge. Oven i købet med et supplement i form af rodfrugtchips fra en producent i Kina, som han er ved at lave aftale med.

 

Kontakt

Iben F. Skjaerlund

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag