05 . May , 2010

Moms eller ikke moms?

Jeg har startet et lille firma ved siden af studierne. Jeg regner ikke med, at min omsætning kommer over kr. 50.000 i år, men jeg er omvendt ikke sikker på det. Det gør jo en forskel for, om jeg skal lægge moms på mine fakturaer eller ej. Så hvad sker der, hvis jeg går ud fra, at jeg omsætter for under 50.000 kr. og derfor ikke opkræver moms, og så pludselig har solgt for mere end kr. 50.000? Opkræves jeg så moms af HELE omsætningen, eller kun af den, der ligger over kr. 50.000? Det er korrekt, at du ikke skal momsregistreres eller betale moms, hvis din samlede momspligtige omsætning ikke overstiger kr. 50.000 inden for en 12-måneders periode. Det betyder, at hvis omsætningen på noget tidspunkt, når du kigger 12-måneder tilbage, overstiger kr. 50.000, så skal du momsregistreres og betale moms af hele din omsætning i den 12-måneders periode og fremadrettet – det vil sige også af de første kr. 50.000 i 12-måneders perioden. Der er ikke tale om et momsfrit bundfradrag.   Pligten til at lade sig momsregistrere og betale moms indtræder på det tidspunkt, hvor det er åbenbart, at den momspligtige omsætning vil overstige registreringsgrænsen på de kr. 50.000. Så hvis du allerede nu er i tvivl, om du kommer til at overskride grænsen, bør du overveje at lade dig registrere. Du kan vælge at lade dig frivilligt momsregistrere og betale moms, uanset om du ikke overskrider kr. 50.000 grænsen, hvilket har betydning for fradrag mv. Du skal herunder overveje, om du skal sælge til private eller erhvervsdrivende. Sidstnævnte kan som hovedregel fradrage momsen og er derfor ikke så interesserede i, om prisen er med eller uden moms, mens det er væsentligt for private, om de skal betale 25% oveni prisen. Hvis du er momsregistreret, har du som hovedregel også fradrag for dine momsudgifter, hvilket ikke er tilfældet, hvis du ikke er momsregistreret. Jeg vil i øvrigt råde dig til at søge konkret rådgivning, inden du starter din virksomhed, så alle moms- og skatteforhold klarlægges.

Advokat Lise Aagaard, ADVODAN Glostrup, lisa@advodan.dk, tlf. 46 14 50 00

Kontakt

ADVODAN

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag