21 . April , 2009

Mail og internet på farten - anno 2008

UDVIKLINGEN GÅR STÆRKT på området for mobilt internet i øjeblikket. Det er for længst blevet muligt at tjekke sine mails via mobiltelefonen, og det er også blevet muligt at gå på internettet med sin bærbare computer uanset hvor man befinder sig. Men hvis man eksperimenterede med at komme på nettet og tjekke mails via mobilen for bare et års tid siden og opgav fordi det var for bøvlet eller gik for langsomt, er det meget muligt, at man nu vil finde teknologien moden til at tage i brug. Der er essentielt to ting, man kan have behov for, når man er på farten: At tjekke mails og gå på internettet via en browser. Er du udstyret med en Apple iPhone er du godt kørende på begge områder, med mindre du vil bruge iPhonen som mobilt modem for din bærbare computer. Dén software har Apple med vilje af ukendte årsager udeladt fra telefonen. iPhone eller ej, kan der være to måder at tjekke mails og gå på nettet på – enten direkte på din mobiltelefon eller på din bærbare computer. Her følger et par fif til, hvordan du kan gøre begge dele. Mails på mobiltelefonen Har du en nyere mobiltelefon, som understøtter S60 (primært de avancerede Nokia N og E-serier samt nogle Samsung-telefoner), Windows Mobile eller UIQ3 (SonyEricsson) har telefonen oftest sin egen indbyggede mailklient, som du kan opsætte via manualen. Den er dog ikke så funktionel som alternative købeprodukter. Her anbefaler programmør David Mc Nally fra teknologifirmaet GMTA at man installerer mailklienten Profimail fra firmaet Lonely Cat Games. Installere mailklienter på min mobiltelefon? Her er der sikkert mange, der står af, for det lyder godt nok besværligt, og alt efter hvor teknikkyndig man er, kan man svare, at det er det faktisk også, eller – at det egentlig ikke er så slemt, hvis ellers tingene fungerer nogenlunde som det er meningen. Det foregår i grove træk sådan her: Man går ind på www.lonelycatgames.com. Her finder man ProfiMail øverst. Der står ikke noget om, hvordan man får den derfra og over på sin mobiltelefon – det er sådan noget, tekniknørder åbenbart bare ved, men så er det godt, at vi har David Mc Nally med på sidelinien. Download programmet på din computer, fortæller han (det foregår ude i venstre side af websitet, hvor du vælger den version, der passer til din mobiltelefon), og derefter skal du via Bluetooth overføre programmet fra computeren til mobiltelefonen. Det kan i sig selv volde lidt vanskeligheder for tekniknovicer, men hvordan det præcist foregår, afhænger af hvilket styresystem og telefon du bruger – her må du i gang med manualerne, da der ikke plads til at gennemgå alle muligheder i denne artikel. Tricket er at åbne for Bluetooth-indstillingerne og søge efter enheder, som computeren kan parres med. Husk at mobiltelefonen skal være i nærheden og have Bluetooth slået til. Når du har parret computer og telefon, burde det være let at overføre filen. ProfiMail bliver i øvrigt downloadet som zip-fil, og programmet ligger i mapper heri. Hvis du har SonyEricsson eller Nokia downloader du versionen til ”Symbian Phones”, og her vil du i zip-filen se fire mapper. Brug filen ”ProfiMail_S60_3rd.sisx” til Nokia, og ”ProfiMail_UIQ_3_0.sis” til SonyEricsson. Når først programmet er overført til mobiltelefonen installerer det (næsten) sig selv, og når du har fundet ud af, hvor det er endt henne (ved at rode lidt rundt på telefonen), kan du flytte det f.eks. til rodmappen, så det kommer ud på hovedmenu-siden, og evt. opsætte en genvej til det. Selve opsætningen foregår på samme måde som mailprogrammet på din computer. Når først programmet er installeret, kan du hente mere info i online-manualen på websitet. Et alternativ er GMails javaprogram, der også virker på næsten alle telefoner. Den kan hentes på www.google.com/mobile. Internet på farten Nu ser vi på et andet behov. Du rejser meget med dit firma og har brug for at kunne gå på nettet med din bærbare computer, uanset hvor du opholder dig (her ser vi først og fremmest på Danmark). Til alt held er vores kilde David Mc Nally noget af det nærmeste, man kommer på en ekspert på området herhjemme. Han pendler dagligt mellem Odense og København og har derfor tre timers togtid om dagen, hvor han arbejder på sin bærbare. Som programmør er han nødt til at kunne gå på nettet, og derfor har undersøgt markedet og investeret i, hvad han mener, er den bedste løsning p.t. Der er mobilfirmaet 3, der tilbyder en 7,2 Mbit internetforbindelse med 84 pct. dækning i Danmark, som hopper over på en almindelig GPRS (med en hastighed der ligner et 56 kbit modem), hvor der ikke er højhastighedsdækning. Pakken koster kr. 299,- om måneden og indeholder et lille modem, som via USB-kabel sættes i computeren, og som så kan hænge der og dingle, mens man surfer løs. Opsætningen af modemet er som en leg på både Windows og Mac, da de nødvendige drivere installeres automatisk, når man sætter modemmet i første gang. David Mc Nally har testet modemmet på sine daglige ture, samt på en tur til Falster og en tur til Göteborg i Sverige. 3 tilbyder nemlig frit forbrug på deres netværk i Sverige, så man faktisk får fri mobil netforbindelse i både Danmark og Sverige for de 299,- kr. om måneden. Han er generelt meget imponeret over, hvor godt det fungerer. På hans daglige tur mellem Odense og København oplever han to-tre områder uden dækning, det ene i Storebæltstunnellen, men ellers svinger hastigheden på forbindelsen mellem 0,5 Mbit og 4,5 Mbit, men oftest over 1 Mbit, og i snit 2 Mbit. Det er selvfølgelig langt fra de 7,2 Mbit, som 3 lover (som selskabet også indrømmer er en ret teoretisk størrelse), men David Mc Nally mener alligevel, at der er fornuftig og brugbar forbindelse – og da det er til en fast pris, kan man faktisk undvære en internetforbindelse både derhjemme og på kontoret, hvis man kan leve med de hastigheder, som forbindelsen leverer. Telia og Sonofon tilbyder også 3g-modemmer, men efter sigende skulle den hurtige 3g-dækning ikke være i nærheden af 3’s – dette er dog ikke testet. Ligeledes har TDC et 3g-modem-produkt, hvor dækningen os bekendt ikke er bedre end 3’s løsning. 3 har også et tilbud om 1,5 Mbit hastighed til kr. 199,- om måneden. Priserne må generelt forventes at falde i takt med at konkurrencen intensiveres inden for den nærmeste tid

Kontakt

Jesper H. Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag