17 . April , 2009

God mødekaffe

Møder og kaffe hører sammen som biler og benzin. Det ene kører ikke uden det andet. Men går du til mange møder, har du sikkert også opdaget, at der laves både god og patetisk dårlig kaffe rundt omkring i virksomhederne. Derfor har vi til dette nummers Toppen & Bunden set på, hvad en god kop kaffe egentlig er – eller rettere, hvordan den bliver til, og for den sags skyld også, hvordan man laver en rigtig dårlig kop kaffe.    Nu er der hjørner af kongeriget, hvor man kan komme rigtig galt af sted med at påstå, at en god kaffemaskine ikke laver ordentlig kaffe – så den slags udtalelser har vi overladt til sagkundskaben. Vi har allieret os med den norske barista (professionel kaffebrygger, red.) Trude Dale, og spørgsmålet er simpelt: Hvordan laver man en god kop kaffe (og helst uden at det bliver alt for bøvlet)?     ”Det gør man med en kogeplade og en espressokande, og en gryde med varm mælk. Det er ikke dyrt, og tager ikke særlig lang tid,” svarer Trude Dale.     For de uindviede er en espressokande de grå metaltingester, der kan skrues midt over, hvor man kommer vand i bunden og fintmalet espressokaffe i et filter midt i kanden. Efter nogle minutter på kogepladen, er espressokaffen boblet op igennem filtret til den øverste del af kanden. Og vupti – en god kop kaffe er klar.     ”Espressokaffe er sundere end almindelige kaffe, fordi den er ristet længere, så størstedelen af garvesyren trækkes ud. Der er mindre koffein i espressokaffen, men den er mere koncentreret. Og man laver den altid frisk,” siger Trude Dale. Det sidste er vigtigt, for når kaffe får lov at stå på kanden trækker garvesyren ud og gør kaffen sur.     Er man ikke til espressokaffe, er en anden mulighed at anskaffe sig en stempelkande, hvor man bruger friskmalet kaffe.     ”Det er bedst, hvis man kværner kaffen frisk i en lille kværn. Og så skal kaffen stå koldt og lufttæt, og helst bruges inden for 7-10 dage,” afslører vores ekspert, men indrømmer at de sidste råd mest er for feinschmeckere.     ”Men jeg kan faktisk mærke forskel på, om jeg har drukket stempel eller kaffemaskine-kaffe. Stempel-kaffe sætter sig helt anderledes i kroppen.”     En anden ting, som mange nok ikke er klar over, er at for varm mælk ødelægger aromaen i kaffen. Mælken må ikke være over 70 grader, når den hældes i.     Men burde man måske endda anskaffe sig er en rigtig espressomaskine, som jo efterhånden fås til en yderst rimelig penge? Ikke nogen skidt idé for kaffekulturen i firmaet, mener Trude Dale, der dog understreger, at det ikke skal være en ”cafeteria-maskine” af typen som laver en klassisk pulverkaffe med pulvermælk. Ansigtsudtrykket taler for sig selv.     Men fint nok, god kaffe er sundere og smager bedre, men hvad nu hvis du i bund og grund synes din kaffemaskine brygger en udmærket mokka? Til det spørgsmål sætter Trude Dale trumf på: ”Det er lavet undersøgelser der viser, at man bliver mere positiv og i bedre stemning efter en god kop kaffe. Og så siger man lettere ja.

Kontakt

Jesper H. Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag