06 . April , 2009

Iværksættercafé bryder 93 år gammel servitut

»Vi fik at vide fra andre advokater, der havde arbejdet med denne slags klausuler før, at vi ligeså godt kunne opgive.«Sådan siger Jens Julius og Jesper Bertelsen, barndomskammerater og iværksætterne bag Grindsteds nye Café J. De hentyder til en servitut, som ejeren af hotellet i Grindsted fik indført tilbage i 1913, og som forbød resten af byen at udskænke alkohol. Selv om der i mellemtiden er stødt et par værtshuse og et diskotek til, var det stadig hotellet – der i dag er et pizzeria – som havde eneret på udskænkning i byen. »Med den erfaring, jeg har som salgskonsulent inden for restaurationsbranchen, har det undret mig gennem mange år, at der ikke var noget sted man kunne gå hen i Grindsted, hvis man ville have lidt godt at spise, en café latte, eller et glas øl – i sær-deleshed, når man ved  hvor mange unge mennesker der bevæger sig rundt i byen hver dag på grund af handelsskole, teknisk skole og gymnasium. Se på Varde, Vejen eller Kolding, se hvilket liv de unge mennesker skaber i bybilleder, når  der pludselige blive et sted hvor man kan mødes,« siger Jesper Bertelsen.  Jens Julius og Jesper Bertelsen besluttede sig derfor at tage kampen op mod servitutten, og gik til kommunen. Her mødte de opbakning. En ny lokalplan, som skulle bryde klausulens bånd om midtbyen, var under udarbejdelse – men den var ikke klar før i 2007, hvor Jens Julius og Jesper Bertelsen planlagde at åbne i maj 2006. »Vi lagde derfor sammen med kommunen pres på ejeren af det magtfulde matrikelnummer, og han opgav kampen et år senere,« fortæller de. Dermed kunne cafeen i oktober slå døre-ne op med kun få måneders forsinkelse.

Laver alt fra bunden Med 93 års mangel på spisesteder, der serverede andet end pizzaer og burgere, bredte nyheden om cafeen sig som en steppebrand blandt byens 10-12.000 indbyggere. »Vi har fået en rigtig god start. Vi kunne slet ikke følge med da vi åbnede og vi har allerede fået ansat en kok til og tre piger til at hjælpe. Så det har været en kanon start,« siger Jesper Bertelsen. Cafeen laver al mad fra bunden og ser-verer et godt glas vin til. Det kan betyde lidt ventetid ved bordene. »Grindsted har været vant til grillbar og pizzeriaer. Det har været svært for nog- le kunder, at de skal vente på maden,« fortæller iværksætterne, der dog ikke af den årsag har tænkt sig at gå på kompromis med kvaliteten. »Men folk er ved at acceptere det mere, og nu hvor vi har eksisteret i fire måneder går det også hurtigere i køkkenet.« Målgruppen er lige fra unge til gamle. Der kommer mange fra 40 og opefter, mens de unge især gæster Café J om fredagen. Der er mulighed for at følge fodboldkampe på en storskærm, lige som man kan læse avis og af og til høre livemusik. »Det er bedre end vi havde forventet. Indtil videre løber det rundt, men det af- hænger af, hvad der ellers åbner her. Vi hav-de forventet at det var hårdt, men det er også ret sjovt.« Jesper Bertelsen er uddannet sælger og har en fortid som salgskonsulent i restaurationsbranchen, mens Jens Julius er udlært kok.

Kontakt

Celeste Arnold

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag