03 . April , 2009

Du bliver aldrig voksen

Voksenlivet har mange glæder, hvoraf de to største formentlig er sex og muligheden for at starte en virksomhed. Begge dele fører potentielt et stort ansvar med sig, og tager man ikke det ansvar på sig, kan man hurtigt få det misbilligende spørgsmål, om man dog aldrig bliver voksen.At blive voksen kan i den sammenhæng være et yderst rimeligt krav at blive mødt med. Men der er både den fede og den kedelige måde at være voksen på. For både en forælder og en virksomhedsejer er den fede måde når man tager sin opgave alvorligt, og den kedelige måde, når det sjove bliver til hverdagens rutiner og fastlåste tankemønstre. Så måske burde man også rynke brynene, når folk glemmer (eller bliver for dovne eller ikke længere tør) tænke nye, kætterske tanker og sætte nye skibe i søen, selv om de ikke ser ud til at kunne sejle – og sige »Sig mig, er du ikke blevet lidt for voksen?«. I dag udvikler markedet sig hurtigere og hurtigere, produktcyklusser bliver kortere, og dagens succes er morgendagens konkurs. At starte en virksomhed er derfor sjældnere og sjældnere et spørgsmål om at få en god idé, og så leve af den til sine dages ende. Virksomheden skal følge med og forny sig selv mange gange i løbet af sin levetid. Den skal konstant have øjnene åbne for konkurrenternes træk, og turde få de skæve ideer, der gør det muligt at bevare og udvikle dens position. Kort sagt – blive ved med at tænke som en iværksætter, og holde fast i sin iværksættekultur. Undgå at blive voksen på den kedelige måde. For et par numre siden skrev vi om at sælge sin virksomhed når man skulle på pension. En virksomhedsmægler fortalte i den sammenhæng, at en ældre virksomhedsejer ikke vedligeholder sin virksomhed som en ung, og at man derfor ikke skal vente for længe med at sælge. Når ejeren ikke længere tænker i nye muligheder og investerer for at virksomheden skal følge med tiden og markedet, træder virksomheden langsomt men sikkert ind i en nedadgående spiral. Derfor er det som virksomhedsejer ikke et valg, om man vil fortsætte med at tænke som en iværksætter, men en nødvendighed, når man først er oppe at køre. Så er man iværksætter for livet.

Kontakt

Jesper H. Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag