03 . April , 2009

Anmeldelse af kontorstole

Svenning til kl. 179

Svenning kan – som hedengangne Ford T – fås i alle farver, sålænge det er sort. Til 179 kr. er forventningerne ikke høje, men man overraskes positivt når man ser, at stolen har gasfjeder, som fungerer upåklageligt. Ikke noget med at ligge på knæene og rode med et skruehåndtag for at justere højden – det klares med et vippehåndtag under sædet. Der må nødvendigvis spares nogle steder, hvis man skal sende en kontorstol på markedet til dén pris. Lad det bare være sagt: Når man sætter sig i Svenning, er man godt klar over, at man ikke er direktør for Danisco. Der er noget i hele sidde-fornemmelsen, der smager af lavkvalitet – en blanding af stolens lave vægt, sædets robusthed og polstring, og den måde stolen giver sig på. Ryglænet kan indstilles til to »siddedybder« (dvs. være tættere eller længere fra sædet i horisontal retning), men rygstøtten sidder fast og kan ikke vippe, som den ellers normalt kan på kontorstole. Det er nok Svennings væsentligste minus. Men så er det heller ikke værre – man sidder faktisk udmærket på en Svenning, og vores vurdering – som ikke er baseret på længere tids brug af stolen – er, at man godt kan klare sig igennem en hård opstartsperiode hvor omkostningerne skal barberes helt i bund, på denne stol. På IKEA-sprog siger man, at stolen egner sig til »normal brug«. Hvis man er en flottenheimer kan det sikkert betale sig at give et par kroner ekstra for modellen større til kr. 379, men selv ved de dyreste IKEA-kontorstole til kr. 2.249 har man stadig fornemmelsen af discount, selv om de måske ser lidt flottere ud og er bedre at sidde i. Ved Svenning får man derimod helt sikkert fuld valuta for de små penge.

Aeron til kr. 12.500

Er man et luksusdyr – og hvem er ikke det efter fem år på en Svenning eller det, der er værre – er der ingen vej uden om Aeron. Stolen fra amerikanske Herman Miller – en af verdens største møbelproducenter – er i mangt og meget cremen af cremen, i hvert fald når vi taler komfort og ergonomi. Om den er køn kan diskuteres, men om ikke andet er der vel en særlig æstetik i at vide, at dyret ikke fås under 9.500 kr. – og typisk omkring kr. 12.500. Der er altså ikke risiko for, at pøbel-numser får adgang til komfort af denne kaliber, så ens indre herremand eller -kvinde får højoktanbrændstof til snobgenet. Stolen udmærker sig dels ved dens polstring, der består af et net. Det er godt for blodcirkulationen og forhindrer varmeopbygning. Producenten hævder, at man ikke får trang til at rejse sig for at få kroppen i gang. Desuden har stolen en sofistikeret vippemekanisme, der er særdeles velfungerende, og som giver mulighed for at vippe fem grader forlæns, og 12 grader baglæns, på en behagelig, kontrolleret facon. Den fås i tre størrelser, ti farver, og med forskellige former for lændestøtte. Armlænene er som alt andet superfleksible hvad indstil-lingsmuligheder angår, og de fleste af stolens indstillinger kan klares uden at man behøver at rejse sig – hvad man som ejer af en Aeron-stol i det hele taget helst undgår. Man sidder nemlig som en drøm. Skulle man sige noget negativt om Aeron må det være, at den på en måde næsten er for meget af det gode. Det er lidt af et monstrum, og det er ikke just tidens mantra om den simple livsstil, som finder opfyldelse i dette overlydsmøbel. Men indrømmet – det er man faktisk ligeglad med, når man sidder i stolen.

Kontakt

Jesper H. Andersen

Del indlægget

facebook icon Linkedin icon email icon

Bliv gratis medlem i dag